![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 1 Dołączył: 15.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Zastanawiam się nad pewną sprawą. Planuję zrobić grę w stylu gier z rpg makera z tym, że w JS. Które i dlaczego rozwiązanie byłoby lepsze dla takiej gry (z uwzględnieniem, że gra będzie ciągle rozbudowywana)? Czy użycie canvas czy użycie "standardowej" wersji z div'ami itp. ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
canvas lub flash, przy html będziesz mieć wiecznie problemy z animacjami (przechodzenie między polami, błyski na kilka pól itd.)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Zacznijmy od tego. Jak dobrze znasz JS?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 1 Dołączył: 15.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dotąd nie miałem żadnych problemów z JS czy to przy małych czy dużych projektach.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Obiektowość, dziedziczenie, prototypowanie ogarniasz? I czy wiesz jak pracować na wzorcach projektowych w przypadku aplikacji interaktywnych?
|
|
|
![]()
|
|
tak, tak, tak, wiedzieć wiem ale bez "przymusu" staram się unikać wszelkich wzorców (w każdym języku jaki znam)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 18 Dołączył: 11.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potwierdzam, że canvas to lepsze wyjście od manipulacji na elementach DOM, robiłem coś alla google maps tylko, że mniejsze i więcej elementów i okazało się, że canvas lepiej sobie z tym radzi, przy odpowiedniej optymalizacji. Spodobał mi się tak bardzo, że map zrobiłem w hexach:D Typowej gry nie robiłem ale wydajnościowo powinno być nieźle ale to już trzeba sobie kombinować z wykorzystaniem mocy na wcześniejsze rendowanie pewnych efektów.
|
|
|
![]()
|
|
A to cool (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Oczywiście CANVAS, ze względu na możliwości. Ale nadal będziesz mieć problemy z użyciem CANVAS dla róznych przeglądarek (Ie nadal sobie z tym nie radzi)
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pomoc. Mam nadzieję, że do czasu ukończenia gry M$ weźmie się do roboty (lub ktoś inny (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) ).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak już canvas to od razu zacznij od webgl, obsługa tego w przeglądarkach jest mniej więcej taka sama (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 31.08.2025 - 18:08 |