Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP]Info na portalu od admina
eurosoft

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, wpadłem na pomysł informowania userów logujących się do mojego portalu o różnych informacjach. Informacja powinna być wyświetlana jako popup, a dane pobierane bezpośrednio z bazy sql np z tabeli info tabela posiadałaby następujące pola:

id_info
nazwa_usera - kto dodał informację
data_do - data do kiedy miałaby się wyświetlać informacja
info - treść informacji

w jaki sposób najlepiej to zaimplementować?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
bmL

-----

Nie rozumiem czego Ci brakuje (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Cytat
Witam, chciałbym ugotować herbatę. Herbata powinna być zrobiona w kubku a woda powinna zostać wcześniej ugotowana w czajniku. Do kubka przed zalaniem trzeba włożyć woreczek z herbatą i wsypać cukru. W jaki sposób powinienem zrobić herbatę?

+Quote Post
eurosoft

-----

Bardzo mi pomogłeś! W sumie cieszę się, że są tacy "MĄDRZY" jak Ty, bo wtedy dopiero widać jak mało wiemy....
+Quote Post
bmL

-----

Ale ja poważnie pytam czego Ty nie wiesz... Opisałeś jak dane mają być zapisywane w bazie co ma się dziać więc co mam Ci napisać? Sam sobie odpowiedziałeś na wszystkie pytania... No chyba że chcesz żeby Ci ktoś napisał kod wg. twoich wytycznych? :|
+Quote Post
askone

-----

Według mnie w strukturze tabeli brakuje pola odpowiedzialnego za przechowanie informacji o tym, że dany użytkownik już komunikat widział i go przeczytał. Aktualnie każdy komunikat admina będzie wyświetlał się każdemu użytkownikowi do czasu ważności.

Osobiście informację o przeczytaniu komunikatu przez użytkownika umieściłbym w osobnej tabeli łączącej id wiadomości z id użytkownika. Wtedy proces wyświetlania powiadomień wyglądałby tak:
  1. pobierz id użytkownika
  2. pobierz wszystkie ważne komunikaty
  3. wyświetl użytkownikowi komunikaty dla których nie ma wpisu w tabeli przeczytane_wiadomości
  4. gdy użytkownik kliknie przycisk "zamknij" dodaj rekord do tablicy przeczytane_wiadomości

Warto też pomyśleć aby pobranie i ograniczenie listy wiadomości do wyświetlenia zrobić po stronie bazy danych poprzez "inner joina" i odpowiednie warunki "where"

Pozdrawiam
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 03:44