![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pracuję nad pewną skryptozakładką, która analizuje wskazaną stronę, dodaje do niej formularz i za jego pomocą umożliwia przesłanie pewnych danych do pewnego systemu. Wszystko jest fajnie, kiedy analizowana strona jest kodowana w UTF-8. Jednak kiedy jest w ISO-8859-2 to "po drodze" znikają polskie znaki. Nie są gubione podczas obróbki, po prostu z POST przychodzą już bez polskich znaków.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A narzuciłeś charset plikowi z formularzem?
-------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A narzuciłeś charset plikowi z formularzem? To znaczy temu, który dodaje formularz do analizowanej strony? Analizowana przeze mnie strona ma jakieś kodowanie, mam je za pomocą JS zmienić? iconv nie mam na czym wypróbować bo z POST już przychodzi bez polskich znaków ![]() Ten post edytował JoShiMa 9.03.2011, 10:40:54 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stronie zawierającej formularz (przekazujący wartości POST-em do systemu).
Innymi słowy: 1) sprawdź jakie masz kodowanie tego właśnie pliku 2) rzuć okiem na opcje programu, którym edytujesz ten plik - kodowanie znaków 3) jeśli korzystasz z mysql -> mysql_set_charset 4) jednorazowa zmiana kodowania (trochę `polowy` sposób ale działa) ->
5) ewentualnie -> Pozdrawiam ![]() P.S. Sory za to -eś ![]() ![]() -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Stronie zawierającej formularz (przekazujący wartości POST-em do systemu). Innymi słowy: 1) sprawdź jakie masz kodowanie tego właśnie pliku 2) rzuć okiem na opcje programu, którym edytujesz ten plik - kodowanie znaków 3) jeśli korzystasz z mysql -> mysql_set_charset 4) jednorazowa zmiana kodowania (trochę `polowy` sposób ale działa) ->
5) ewentualnie -> Ad1. Plik skryptozakładki (czyst javaScript) oraz skrypt odbierający dane są w utf-8. Ad2. Jak wyżej Ad3. A co ma do tego mysql? Informacja gubi się między formularzem a funkcją, która dane odbiera. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 393 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: The.Luciferian.Doctrine.p df Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mialem ten sam problem kiedys ![]() p.s. wstawiasz to ZARAZ po polaczeniu z baza danych A ktoś tu pisał o bazie? -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
mialem ten sam problem kiedys ![]() p.s. wstawiasz to ZARAZ po polaczeniu z baza danych Czy ty umiesz czytać człowieku? Piszę o przesyłaniu danych z formularza do aplikacji. Coście się na tę bazę tak uparli?!? Chodzi o $_POST -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Funkcję
podałem jako ewentualny przykład 'na wypadek gdyby...' A ad 4 i 5 nie przynoszą pożądanego efektu? -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 393 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: The.Luciferian.Doctrine.p df Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 14:58 |