![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, napotkałem pewien problem, Google nie wiele mnie wsparło w tym temacie. Może ktoś z Was z tym się spotkał. Mianowicie. Chciałbym zwalidować rozmiar obrazka przed wysłaniem formularza no i nie bardzo wiem jak to ugryźć.
Problem pojawia się wtedy kiedy użytkownik wrzuca olbrzymi plik, za nim on wgra się na serwer i zostanie zwalidowany to trwa wieki. Dzięki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. JS File API powinno umożliwić Ci sprawdzenie rozmiaru przez JS.
2. Dodanie ukrytego pola MAX_FILE_SIZE by serwer mógł w miarę szybko rozpoznać, że wysyłany plik będzie za duży. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MAX_FIILE_SIZE? To różni się czymś od np. stałej z jakaś tam ustaloną zawartością?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat 2. Dodanie ukrytego pola MAX_FILE_SIZE by serwer mógł w miarę szybko rozpoznać A to nie było przypadkiem dla przeglądarki? Sęk w tym, że ta wartość jest ponoć często ignorowana. Cytat 1. JS File API powinno umożliwić Ci sprawdzenie rozmiaru przez JS. Ale nie działa cross-browser. Zostaje jeszcze coś w stylu Uploadify/SWFUploader. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 4 Dołączył: 27.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko uploadify, plupload itp flashowe czy w innej technologii.
Ogólnie co do input FILE to zapomnij o dobieraniu się do jej właściwości. Nawet value nie da rady pobrać ze względu na bezpieczeństwo. Sprawdzać rozmiaru wybranego pliku też nie dasz rady, bo to było by niebezpieczne. I nawet jak jakaś przeglądarka da ci taką możliwość, to już większość nowych przeglądarek cię zablokuje. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Sprawdzać rozmiaru wybranego pliku też nie dasz rady, bo to było by niebezpieczne. I nawet jak jakaś przeglądarka da ci taką możliwość, to już większość nowych przeglądarek cię zablokuje. Proponuję uaktualnić swoją wiedzę i nie siać niesprawdzonych herezji: http://www.w3.org/TR/FileAPI/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A to nie było przypadkiem dla przeglądarki? Sęk w tym, że ta wartość jest ponoć często ignorowana. A szczerze powiedziawszy to teraz sam nie wiem. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Niestety nie mam czasu doszukać.Co do ignorowania - każda z podanych tutaj metod może być i na chwilę obecną w wielu przypadkach jest ignorowana. Użycie większej ilości metod pozwala na pokrycie większej ilości użytkowników. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:03 |