![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 6 Dołączył: 26.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszę skrypt ligowy i tak ciągle myślę czy jest dobrym pomysłem np stworzeniu paru tabel "Liga_A", "Liga_B", "Liga_C" , "Liga_D" gdzie będzie jakieś 2.500 drużyn?
Czy może lepszym było by lepsze trzymanie w tabeli "Liga" 10.000 drużyn i wewnątrz jej kolumna odpowiadająca za "ID_Ligi"? Sęk w tym że lig może się pojawić nawet 50ąt. I nie wiem czy trzymanie w 1nej tabeli wszystkich lig i drużyn nie obciąży a raczej z powolni działanie strony? Także nie wiem czy 50tabel lig wewnątrz bazy może mieć podobne skutki? To pytanie mnie ciągle męczy.Nie jestem aż tak dobry jeszcze w kodowaniu a także jeszcze nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na takie pytanie. Więc co może być lepsze?więcej tabel w bazie czy jedna tabela z wielką ilością rekordów? Dziękuje za wszelką poradę ![]() Ten post edytował Soulast 8.03.2011, 15:38:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 34 Dołączył: 22.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba nie bardzo wiesz dlaczego relacyjne bazy danych nazwane sa relacyjne
![]() Oczywiscie ze co najmniej 2 tebele, Duzyna, Liga: powiazanie 1-1 Jezeli dobrze zbudujesz tabele, nadasz indeksy to bedzie smigalo az milo Poza tym wyobrazasz sobie ze nagle musisz dodac 3 nowe ligi, i pare druzyn przenisc miedzy tymi ligami, czyli budujesz nowe tabele bleeeeeee a fujj. A co jesli kazda druzyna ma swoich zawodnikow? Musisz przebudowac cala aplikacje za kazdym razem przy kazdej zmianie. Po to sa relacyjne bazy zebys nie musial tego robic... z reszta co to jest 10 tys rekordow w mysql jak bys mial 10.000.000 w tabeli, a tebel 30 to byl by problem, ale nie tyle ![]() Jak masz problem napisz na PM pomoge ci z baza, skryptem co tam chcesz |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:27 |