|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 22.06.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam mam dziwny błąd poniżej przykład:
Mam pewien skrypt i w nim funkcje. Tylko w ostatnim przypadku dostaje wynik, funkcje nie przyjmują parametrów z zewnątrz. Wiem że jak wkleję ten kod w czysty plik zadziała... Co może powodować takie zachowanie? Wewnątrz mojego skryptu funkcje nie przyjmują parametrów z zewnątrz... |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%)
|
Widocznie w momencie wywołania funkcji, zmienna nie istnieje / nie zawiera tego czego się spodziewasz. Daj var_dump($zmienna) nad wywołaniem funkcji
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 22.06.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ale nazwa zmiennej nie ma znaczenia, podstawię bezpośrednio nad funkcją dowolną zmienną z dowolną nazwą a do funkcji jej nie przekaże. Ani jako parametr ani przez global... mega dziwna sprawa.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
return kończy działanie funkcji więc co ona ma ci robić
wstaw sobie w powyższym przykładzie return przed echo i zobacz że zakończy funkcję i nie wyświetli $zmienna Ten post edytował kadlub 8.03.2011, 18:20:30 |
|
|
|
|
|
|
|
Ja rozumiem zasadę działa funkcji i return, to nie pierwszy skrypt jaki piszę. Problem w tym że każda zmienna we wnętrzu funkcji jest pusta niezależnie jak ją tam przekaże.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 711 Pomógł: 127 Dołączył: 5.07.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%)
|
Napiszę jeszcze raz ale w innych słowach: upewnij się że zmienna którą chcesz przekazać do funkcji zawiera wartośc której się spodziewasz.
Daj var_dump(ZMIENNA) bezpośrednio nad wywołaniem funkcji |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 00:56 |