Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [mySQL, pgSQL] Porównanie możliwości mySQL i pgSQL
lukaswoj
post 25.05.2004, 16:56:36
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

To znowu ja smile.gif

Przymierzam się do pewnego projektu, który chcę zrobić tak maksymalnie na cacy smile.gif (jak każdy zresztą ;-))

Zacząłem się zastanawiać czy nie zmienić bazy danych z mySQL na pgSQL.

Od zawsze działam na mySQL ale też od zawsze spotykam się czasami z opiniami, że pgSQL jest lepszym wyborem od mySQL - ma więcej przydatnych fijeczersów, jest lepszy itd itp.

Chciałbym prosić tych, którzy znają te obydwa RDBMS'y o wyrażenie swojej opinii pod kątem porównania możliwości jednego względem drugiego.

Ja sie biorę za poszukiwania w internecie a w między czasie mam nadzieje, że ktoś napisze coś od siebie smile.gif

pozdrawiam

--------------------
Pozdrawiam
Łukasz Wojciechowski
New Generation Software
+48 602 214 629
http://www.ngsoft.pl
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 1)
DeyV
post 25.05.2004, 19:56:10
Post #2

Grupa: Zarząd

*jeśli wiesz coś wiecej na temat SQL,
*masz czas i umiejętności, by zaprojektować spójną bazę danych
*korzystasz z jakiegoś narzędzie typu ADODB, aby nie musieć uczyć się nowego interfejsu
*i zaopatrzysz sie w jakąś książkę, o PG (manual nie jest zadawalający - w przeciwieństwie do MySQL)
* oraz będziesz wstanie przyzwyczaić się do znacznie mniej przyjaznego admina www, lub bedziesz korzystał z innych narzędzi

to naprawdę warto robić to na PG. Jest to o wiele bardziej PRAWDZIWA relacyna baza danych, niż MySQL, co przydaje się szczególnie w duzych projektach, gdzie duże znaczenie mają właściwości typu 'zlączenia zawnętrzne', delete on cascade, procedury i transakcje.

--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:27