![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-mezaja- |
![]()
|
Goście ![]() |
witam!
przeglądałem forum i dostępne w necie poradniki, ale niestety nie mogę sobie poradzić z formatowaniem daty. próbowałem już różnych rozwiązań i ciągle nic. rozwiązanie jest pewnie banalne, dlatego liczę na Waszą pomoc i zrozumienie. otóż chcę wyciągnąć datę w odpowiednim formacie (w bazie zapisana jest jako datetime). zapytanie jest następujące:
i tak dalej... fragment kodu, który wyciąga datę jest taki: ostateczny efekt jest taki: , a to mnie nie satysfakcjonuje, niestety nie potrafię sobie poradzić np. z usunięciem sekund bądź z innym formatowaniem. z góry dzięki za pomoc! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 9 Dołączył: 29.05.2009 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
ostatnio się z tym bawiłem ![]() Kod $date = ('2011-02-15 20:01'); $DateOfRequest = date("Y-m-d H:i:s", strtotime($date)); echo $DateOfRequest; Co da ci efekt "2011-02-15 20:01:00". Wystarczy, że usuniesz "H:i:s" i dostaniesz "2011-02-15". W manualu oraz na google jest dużo przykładów z datetime. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
datetime nie da sie chyba inaczej wyswietlic, tak mi sie wydaje a co do ucinania sekund to mozna uzyc substr:p
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 24.02.2011 Skąd: www.skrypty.pro Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Myślę, że prościej nie ma nigdzie: http://www.egrafik.pl/kurs-php/date.formatting.php
-------------------- Profesjonalne Skrypty PHP pomagające w pozycjonowaniu, na których postawisz zaplecze czy własną stronę internetową lub portal.
Obiecany rentowny najlepszy Program Partnerski |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze inne rozwiązanie:
Wyciągaj datę z bazy od razu w takim formacie w jakim potrzebujesz: SELECT DATE(m.data) FROM ... Pełniejszy opis zagadnienia: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/dat...-functions.html Na bardziej złożone przypadki masz funkcję DATE_FORMAT(...) (oczywiście - jest to funkcja MySQL, a nie PHP). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:57 |