![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam serdecznie wszystkich,
ponieważ jestem w przedszkolu czuję się na miejscu z moimi naiwnymi pytaniami ![]() ma dwa pytania związane z datami 1) jak wyświetlić polską datę (z nazwą dnia i rokiem) dzisiaj jest: ....; jutro będzie: .....; za dwa dni będzie: .... lub generalnie datę powiązaną z dowolna datą bazując na dziś np. 30 dni wstecz, 25 dni do przodu prosiłbym jeśli można, o taki skrypt 2) i sprawa nawiązująca do w/w; chciałbym includować na jedną może kilka stron jakieś pliki uzależnione od daty dzisiejszej przy czym na jednej stronie chciałbym includować pliki na dziś na jutro chciałbym ominąć jeżeli się da bazy danych byłaby to jakaś namiastka terminarza |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 5 Dołączył: 24.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozumiem że korzystasz z php ?
Jak tak to poszukaj sobie w manualu time() i date() manual: php.net -------------------- Polecam Jastrzębia Góra, serwis o nadmorskiej miejscowości.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jakbym umiał korzystać z manuala (i to jeszcze po angielsku) na pewno nie zapisałbym się do przedszkola
moja znajomość php jest nikła coś tam potrafię przekształcić ale żeby coś nowego wymyślić to za dużo mam skrypt który wyświetla mi różne strony w zależności od dzisiejszej daty
a jak zrobić żeby robił to samo w zależności od daty jaka będzie jutro, pojutrze .... i jak wpleść tutaj rok?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o wyświetlanie daty w formacie typu: Poniedziałek, 01/Sty/2011 to zrobiłbym to tak:
Ten post edytował sadistic_son 8.03.2011, 17:31:33 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jakbym umiał korzystać z manuala (i to jeszcze po angielsku) ... Dobra wiadomość!!! Manual jest także po polsku http://pl.php.net/manual/pl/index.php Edit: A wracając do Twojego pytania o wyświetlanie w zależności od daty jaka będzie jutro / pojutrze: W swoim kodzie masz pobranie daty dzisiejszej: $data = date("md"); Zmień na: $data = date("md", strtotime("+ 2 days")); i będziesz miał pobieranie wg daty "za 2 dni". Ten post edytował Valdi_B 8.03.2011, 19:42:09 |
|
|
![]()
|
|
dzięki, manual jest tam po Polsku ale nie do końca
![]() ale ni o to idzie mam mało czasu a na to, żeby nauczyć się php to oprócz tego nie mam głowy ;[[ - inna epoka tak naprawdę zależy mi na wyświetlaniu czegoś co będzie jutro w dni dzisiejszym, a w zasadzie includowanie czegoś co będzie dzisiaj (jakaś strona) i przez parę następnych dni (inne strony) oczywiście sadistic_son, - yakże dziękuję ![]() dzięki Valdi_B, o to mniej więcej mi chodziło ;]] Ten post edytował 1slimak 8.03.2011, 23:10:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:55 |