![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam sporą bazę i męczę się z wyszukiwaniem tj. mam np. tabele:
i chce wyszukać we wszystkich kolumnach NAME tekst "name32 name2" tak jak w Googlach czyli łączone ANDem wiec generuje sobie zapytanie: niestety to nie spełnia moich oczekiwań bo dla T1_NAME otrzymuje fałsz i zwrócone zostaje mi zero odpowiedzi. Jak dać takie zapytanie zeby otrzymać pozytywny wynik? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 4 Dołączył: 21.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W warunku where dałeś AND pomiędzy nawiasami, więc jeżeli jakikolwiek "nawias" da ci fałsz to and sprawią, że wynik będzie pusty.
Jeżeli to
Jest puste to cały warunek nie jest spełniony. Jeżeli szukasz takiego połączenia gdzie w jakiejkolwiek z tabel znajduje się szukany tekst to daj OR pomiędzy nawiasami, a nie AND Ten post edytował mkozak 8.03.2011, 14:41:01 -------------------- ==============================================
Bo ja jestem Wróbelek Htmlek ============================================== |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem rozwiązany!
rozwiazanie było prostsze niż się spodziewałem :-)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety takie wyszukiwanie nie używa indeksów (% na początku), więc jak będzie dużo danych, to będzie wolno działac. Jeśli zależy Ci na wydajności, to proponuje spojrzeć na rozwiązania typu sphinx lub lucene -------------------- Michał Gruchała
scaleIT.pl |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 18:21 |