![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam pewien problem. Może problem to za dużo powiedziane. Po prostu zastanawiam się jak wykonać dynamiczny formularz. Ma on polegać na tym, że ma 4 pola radio określające rodzaj pliku i 4 określające typ pliku. W zależności od wybranego pola 'rodzaj', mają znikać pewne pola 'typ' a zostać tylko odpowiednie. Myślałem tak:
1. Sprawdzać każdy przycisk czy kliknięty, 2. Jeśli tak to nadać style="display: none;" dla tych elementów, które mają być ukryte. Pomysł może i dobry, ale jak mam jedno pod drugim pole radio to jak je ukryję to zostaje mi puste pole, które nie ładnie wygląda. Przyszedł mi też do głowy inny pomysł: 1. Domyślnie zaznaczyć pierwszą opcję i zrobić tylko jemu odpowiednie inne pola, 2. Oczekiwanie przy każdym elemencie czy kliknięty, jeśli tak to sprawdzamy który, 3. W zależności jaki został zaznaczony dodawać i usuwać elementy radio (createElement itp.). To jest drugi pomysł ale nie wiem czy najlepszy (w zasadzie słabo znam JS, toteż pytam jak to najlepiej rozwiązać). Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 1 Dołączył: 27.09.2010 Skąd: Kraków/Krosno/Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg mnie powinienes zrobic ten formularz z pomoca jquery.
Robisz normalny formularz: wszystko widoczne. <form action="..."> <input type="radio" id="rd1" name="nazwa" value="wartość1" /> Plik 1 <input type="radio" id="rd2" name="nazwa" value="wartość2" /> Plik 1 <input type="radio" id="rd3" name="nazwa" value="wartość3" /> Plik 1 <input type="radio" id="rd4" name="nazwa" value="wartość4" /> Plik 1 <input type="radio" id="rd5"name="nazwa" value="wartość5" /> Plik 1 <input type="radio" id="rd6" name="nazwa" value="wartość6" /> Plik 1 <input type="radio" id="rd7" name="nazwa" value="wartość7" /> Plik 1 <input type="radio" id="rd8" name="nazwa" value="wartość8" /> Plik 1 </form> w jquery programujesz guziki prostym kodem: strona http://api.jquery.com/css/ np po kliknieciu w rd1 $("#rd1").click( function(){ //schowajmy np radio o id rd5: $("#rd5).css("display", "none"); }); itd dla inncyh przycisków. O ile wogole o To ci chodzilo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) po kliknieciu w inny przycik mozesz tez pokazac jakis radio np: $("#rd5).css("display", "block"); i to wszystko w zasadzie. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) wiadomo, pozniej musisz sobie poradzić z wyslaniem tego. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 16:45 |