![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobry wieczór , mam oto taki skrypt:
jego zadaniem jest otworzyć dokument page.txt i wyciągnąć interesujące mnie dane które podałem w modelu. Problem polega na tym że wywala " Warning: preg_match_all() [function.preg-match-all]: Unknown modifier '"' in E:\VertrigoServ\www\skrypt.php on line 25" nie mam zielonego pojęcia o co mu chodzi.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W wyrażeniu regułowym (1-szym argumencie preg_match) jako ograniczniki użyłeś znaku "#".
Kolizja polega na tym, że znak "#" masz w środku tego wyrażenia. Metoda 1. Zmień ograniczniki na jakieś inne. Metoda 2. Poprzedź ten "środkowy #" znakiem "\". Co do met. 2 nie jestem do końca pewny, ale sprawdź i odpisz. Edit: W treści wzorca masz w 8 miejscach sekwencje "(.*)" - jak widać - subwzorce przechwytywane. Zwróć jednak uwagę, że masz tam także nawiasy wokół argumentów funkcji window.open. Dla preg_match te nawiasy TAKŻE będą ogranicznikami subwzorca, a to chyba nie to, czego chcesz. Być może oba te nawiasy też musisz poprzedzić znakiem "\". Ten post edytował Valdi_B 5.03.2011, 21:25:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
metoda druga także pozwoli ominąć błąd... jednak ZONK'a wciąż będzie miał przez pójście na łatwiznę bez zrozumienia wyrażeń regularnych i przekopiowanie kodu HTML na żywca do ciągu... dla przykładu fragment z brzegu: gildia_informacje.php?id - co może oznaczać także "gildia_informacjeFphid" lub "gildia_informacje.phpid" ale za czorta nie dopasuje się do "gildia_informacje.php?id" - jakie jest znaczenie kropki w wyrażeniach regularnych?? - dowolny jeden znak - no prawie dowolny - nie ma w nim definicji bodajże nowej linii i kilku innych - znaczenie znaku zapytania znaczy tyle co zapis {0,1} -> czyli możliwe wystąpienie 0 lub jeden poprzedzający znak - dalej nie chce mi się komentować... a do parsowania dokumentów HTML lepiej skozystać z DOM lub wpisać w google PHPQuery - jest to nakładka na DOM pozwalająca na korzystanie z selektorów jak w jQuery zwracająca elementy DOM - po więcej odsyłam do manuala php czy to o wyrażenia regularne czy o wspomniany DOM...
a propo wyrażeń regularnych to każdy ze znaków specjalnych trzeba poprzedzić znakiem "\" Ten post edytował zegarek84 5.03.2011, 21:33:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej preg_quote
jakie jest znaczenie kropki w wyrażeniach regularnych?? - dowolny jeden znak - no prawie dowolny - nie ma w nim definicji bodajże nowej linii i kilku innych - Zależnie od Flag o czym mówi manual: Cytat If this modifier is set, a dot metacharacter in the pattern matches all characters, including newlines. Without it, newlines are excluded. This modifier is equivalent to Perl's /s modifier. A negative class such as [^a] always matches a newline character, independent of the setting of this modifier. http://pl2.php.net/manual/pl/reference.pcr...n.modifiers.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
próbuje w sposób następujący:
zmienna matches zawiera Array ( [0] => Array ( ) [1] => Array ( ) [2] => Array ( ) [3] => Array ( ) [4] => Array ( ) [5] => Array ( ) [6] => Array ( ) [7] => Array ( ) [8] => Array ( ) ) 9 a nie o to przecież chodziło ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fifi209 dobrze poradził, abyś użył funkcji preg_quote, która poprzedzi znakiem "\" każdy znak specjalny w wyrażeniach regułowych.
Skoro jednak nie chcesz tak zrobić, to przynajmniej postaw "\" przed "?" (który też ma specjalne znaczenie w wyrażeniach regułowych). Edit: Jak spowodować, aby wyrażenie regułowe nie było tak długie: Popatrz na taki przykład: $wyr = '\?id=(.*?)\',(?:.*?) bold;">(.*?)</a>'; Jest to wyrażenie regułowe, w którym: 1. Najpierw szukasz tekstu "?id=" (zwróć uwagę, że znak "?" trzeba poprzedzić znakiem "\"). 2. Dalej -wzorzec przechwytujący nr 1 - "(.*?)" Dodałem tu "?" aby wyszukiwanie było w wersji "skąpej" (ungreedy). 3. Potem (za szukanym tekstem nr 1) ma być apostrof i przecinek. 4. Kolejny fragment - (?:.*?) - to subwzorzec nieprzechwytujący (?:). "skonsumuje" tekst przed tym co dalej, ale nie zwróci do wyniku. 5. Dalej mamy tekst poprzedzający 2-gi tekst do przechwycenia - ' bold;">'. 6. Wzorzec przechwytujący nr 2 - "(.*?)" (też w wersji "ungreedy"). 7. Kończymy tekstem, który ma wystąpić po nim - "</a>". To co powyżej przechwytuje 2 pierwsze subwzorce. Dokończ tę konstrukcję i wstaw jako 1-szy argument do preg_match_all. Ten post edytował Valdi_B 6.03.2011, 11:22:56 |
|
|
![]()
|
|
to co napisałeś jest dla mnie makabrą i nic z tego nie rozumiem..
probowałem z "\" przed ? niestety nie działa - dalej zwraca tablice z wartościa 1-9... próbowałem jeszcze inaczej wstawiając w miejsce kodu JS po prostu (.*) też zwraca tablice taką jak wcześniej tylko większą o +1 . czy aby problem nie jest w czym innym (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) .. |
|
|
![]()
|
|
Sprawdź to co radziłem:
Zamiast Twojego wywołania preg_match_all(...) zrób: $wyr = '\?id=(.*?)\',(?:.*?) bold;">(.*?)</a>'; preg_match_all($wyr, $page, $matches); print_r(...) powinno wydrukować pierwsze 2 subwzorce - po '?id=', - po 'bold;">' A idea tego rozwiązania jest taka: Masz tekst typu: aaaaaaaa xxx yyy zzz aaaaaaaaaaaaaaaaa W tekście tym: 1. Chcesz przechwycić (nieznany Ci) tekst "yyy". 2. Przed nim występuje tekst (znany) "xxx ". 3. Po nim występuje tekst (też znany) " zzz". Wyrażenie regułowe do preg_match musi mieć postać: xxx (.*?) yyy Jeżeli po tym fragmencie jest inny podobny fragment do przechwycenia, to we wzorcu musisz umieścić kolejny subwzorzec nieprzechwytujący - (?:.*?). "Skonsumuje" on tekst przed następnym "znanym" tekstem. Ciąg dalszy wzorca to powtórzenie tego co poprzednio: uuu (.*?) vvv (tym razem - jakieś inne teksty przed i po tym, co chcesz przechwycić). A tak w ogóle: poczytaj sobie o wyrażeniach regułowych: http://pl.php.net/manual/pl/reference.pcre...tern.syntax.php Może wtedy mój opis nie będzie taki "makabryczny". Po prostu używam pojęć tam zawartych (powinieneś je poznać). Ten post edytował Valdi_B 6.03.2011, 13:40:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 17:40 |