Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Konstrukcja bazy danych
jacobson

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, mam takie pytanie... otoz do bazy danych chce stworzyc tabele Zaakceptowane ktora bedzie zawierala aktualne rekordy i potrzebuje rowniez tabeli Oczekujace i Archiwum... Czy do konstrukcji takiej bazy danych najlepiej uzyc 3 roznych tabel Oczekujace, Zaakceptowane i Archiwum czy moze tak samo (a moze nawet bardziej) wydajnie bedzie stworzyc jedna Tabele "Rekordy" ktora bedzie zawierala wszystkie pola te co tabela "zaakceptowane" plus dodatkowe 2 typu bool isAwaiting i isArchive. I w momencie dodawania rekordow wszystkie maja isAwaiting na true, po zaakceptowaniu na false a po przedawnieniu isArchive na true.

Jakie rozwiazanie jest najbardziej wydajne przy projektowaniu bazy danych?
Jakie negatywne skutki moze miec stworzenie takiej bazy z tylko jedna tabela?

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
askone

-----

Według mnie 2 tabele. Pierwsza standardowa z zamówieniami oczekującymi i zaakceptowanymi. Druga z zamówieniami archiwalnymi. W pierwszej tabeli do opisania statusu wystarczyłaby jedna kolumna isAwaiting typu Boolean. Domyślna wartość dla nowo wstawianych rekordów to TRUE. Wtedy jeśli zamówienie zostaje zaakceptowane kasujesz flagę. W przypadku gdy zamówienie ma być zarchiwizowane to przenosisz je do drugiej tabeli.
Archiwizowanie zamówień w osobnej tabeli pozwoli na ograniczenie liczby rekordów w pierwszej tabeli a dzięki temu zachowanie krótkich czasów operacji na tej tabeli.

Pozdrawiam
+Quote Post
jacobson

-----

O wlasnie o taka opinie mi chodzilo (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Dziekuje bardzo za pomysl.
Mam jeszcze takie pytanie dot. bazy danych ... otoz ma w niej byc bardzo duzo rekordow (kilka tysiecy). Czy jest jakies rozwiazanie, ktore spowoduje ze baza bedzie troche odciazona ? bo rozumiem ze szybkosc jej odpowiedzi jest w duzym stopniu zalezna od ilosci rekordow.
+Quote Post
askone

-----

kilka tysięcy to nie jest dużo (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 12:51