![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam następujący problemik, chcę stworzycstornkę przy użyciu XHTML. Mam tam jeden div a w nim dwa kolejne coś takiego : [xml:1:202ad2e65b]<div id="main"> <div id="menu" style="float:left;"> Tutaj mam menu... </div> <div id="content" style="float: left;"> A tutaj treść... </div></div>[/xml:1:202ad2e65b] problem w tym, że div menu jest niebieski a div content biały...do tego dochodzą inne ozdóbki ale nie o nie tutaj chodzi... teraz sprawa jest taka - te dwa divy muszą mieć taka samą wysokość, ale czasami to menu będzie miało więcej zawartości niż content a czasami content będzie miał więcej niż menu.... i teraz mam problem jak to zrobić ![]() Probowałem z height: 100% ale to nie dawało zadowalającego efektu - jedynie rozciągało mi na cała wysokość strony ![]() jeśli ktoś mógłby podsunąć mi chociażby jakiś przykąłdowy plik gdzie takie cośbyło ok to byłbym wdzięczny...naprawdę nie wiem jak to ruszyć a chciałbym uniknać używania JS do ustawienia tego parametru... aha - doctype ustawione mam na strict... pozdrawiam i dziękuję za pomoc, Łukasz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: Torun/Poznan Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, czy dobrze rozumiem. To moze dasz w komorkach tabeli?
[xml:1:a1fe468611] <table><tr> <td> <div id="main"> <div id="menu" style="float:left;"> Tutaj mam menu... </div> </td><td> <div id="content" style="float: left;"> A tutaj treść... </div></div> </td> </tr></table> [/xml:1:a1fe468611] Pozdrawiam! -------------------- On the day I was born, the nurses all gathered 'round
And they gazed in wide wonder, at the joy they had found |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bardzo chętnie bym skorzystał z tabeli...
w zasadzie to na samym początku ta stronka była oparta na tabeli.... chcę jednak zrezygnować z tabel, które mają tworzyć lay...chciałym wszystko zrobić w divach... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: Torun/Poznan Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Strict nie dopuszcza mozliwosci podawania wymiarow typu width, o ile sie nie myle.
Dziwna jest dla mnie Twoja argumentacja. Zapoznaj sie z tym przykladem: http://www.w3.org/International/tests/sec-dir-3.html Chyba nie uciekniesz od tabel. Zarowno XHTML jak HTML nie zabraniaja ich zagniezdzania. Pozdrawiam! -------------------- On the day I was born, the nurses all gathered 'round
And they gazed in wide wonder, at the joy they had found |
|
|
![]()
|
|
Chce uniknąć tabel ponieważ często przegladarki inaczej je parsują....tj. przy podawaniu wartości procentowych itp. czesto wszystko sie rozjeżdza a ja chcę tego właśnie uniknać.
No nic skoro nie da się zrobić tak jak chce to zmienie lay tak by było ok ![]() Dziękuję za sugestie, Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Podobny problem juz był na forum
:arrow: Użyj szukaj tam powinno byc rozwiazanie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozesz uniknac tabel ( i to bym sugerowal). XHTML daje Ci potezna mozliwosc - odzielenia kontektu od wygladu.
Wpasowanie danych w tabele odbiera ja. Stworz divy z trescia, a nastepnie w CSS ustaw display: na table, table-row i table-cell zaleznie od potrzeb. Wowczas alternatywny css moze te same dane ustawic w zupelnie inny sposob. Mozesz tez wpasowac dane w div powloki i w srodku dac im 100%. -------------------- "(...)Zrozumienie wymagaloby od Ciebie odrobiny pokory. A dzis, w dobie
obalania autorytetu i udowadniania, ze doswiadczenie jest niepotrzebnym balastem, to jest niemodne.(...)" |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo mozesz dac tego glwnego diva pd te dwa mniejsze i dac mu barwe biala
![]() ![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]()
|
|
Wpadłem na takie cuś:
[xml:1:2ea4eeea11]<div style="height: 0%;"> <DIV style="WIDTH: 50%; HEIGHT: 100%; float: left; BACKGROUND-COLOR: red">menu<br /><br />menu<br /><br />menu<br /><br />menu<br /><br />menu<br /><br /> </DIV><DIV style="WIDTH: 50%; HEIGHT: 100%; float: left; BACKGROUND-COLOR: green">treść </DIV></div>[/xml:1:2ea4eeea11] Swojąrolę spełnia ![]() Możecie moze podać mi linka do jakeigoś naprawdę świetnego manuala bądź tutoriala w którym znajdę opis CSS ale wszystkei możliwe znaczniki + ich wykorzystanie ![]() z góry dzięki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2004 Skąd: K-ce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
google.... Tam jest tego pełno.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zajrzyj tutaj
-------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:55 |