![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, mam taki kod który odczytuje dane z loga Digitempa (program do pomiaru temperatury). Niestety nie ja to napisałem i z moją znajomością PHP nie rozumiem do końca jak działa
![]() CODE <? $plik = file("/home/mateusz/digitemp.log"); $ilosc = count($plik); $poczatek = $ilosc - 2; for ($i = $poczatek; $i < $ilosc; $i++) { $temp = $plik[ $i ]; } $hmm = explode(" ","$temp"); /* parametry pobierania danych z pliku */ $numer_baza = $hmm[4]; $temp_baza = $hmm[6]*1; /* 4=numer_odczytu 6=temperatura */ $link = mysql_connect("localhost", root, 123) or die("brak polaczenia"); $d = date('Y-m-d'); $t = date('H:i:00'); mysql_select_db("temperatura"); { $zapytanie = "INSERT INTO `temp` (`id`, `date`, `time`, `temperatura`, `numer`) VALUES ('', '$d', '$t', '$temp_baza', '$numer_baza')"; $idzapytania = mysql_query($zapytanie); } ?> gdy jest podpięty jeden termometr, to kod bez problemu wyłapuje temperaturę i numer czujnika, jednak gdy podepnę ich więcej to zaczynają sie problemy. Analizowana jest tylko ostatnia linijka loga który wygląda tak: Mar 03 17:59:25 Sensor 0 C: -0.31 F: 31.44 Mar 03 17:59:26 Sensor 1 C: 20.62 F: 69.12 Mar 03 17:59:27 Sensor 2 C: 24.50 F: 76.10 Mar 03 17:59:29 Sensor 3 C: 26.56 F: 79.81 Co mógłbym zrobić żeby dane zostały pobrane ze wszystkich (lub określonej liczby) linijek i dodane do mySQLa jako osobne rekordy? Z góry dzięki, Mateusz ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy będzie działać (powinno)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wow, działa! wielkie dzięki
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
fifi209 - baza będzie aktualizowana co godzinę, a dopiero z bazy dane będą pobierane osobno dla każdego odwiedzającego. Nie będzie więc najmniejszej różnicy, przynajmniej w tym co ja chce zrobić
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pewnym czasie wrócisz z problemem, że Twój skrypt zżera za dużo ramu ;]
|
|
![]()
|
|
Ile mniej więcej taki skrypt zużywa ramu?! myślałem że można to liczyć w kilobajtach i z dzisiejszymi serwerami dopiero przy dziesiątkach tysięcy odwiedzin zaczynają sie problemy..
![]() |
|
|
![]()
|
|
Zależnie od rozmiaru pliku, jednak z czasem możesz przekroczyć limit ustalony w php.ini
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:42 |