![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, chce wreszcie sprobowac cos obiektowo pisac w PHP, czyli tak jak nalezy, ale mam kilka pytan na poczatek, zeby poprawnie zaczac. Przeczytalem pare jakichs kursow o programowaniu obiektowym, ale chyba najlepiej sie uczyc na praktyce, bo szczerze mowiac wiele nie zrozumialem.
Pierwszy to niech bedzie jakis blog, na poczatek tylko proste dodawanie newsow i ich wyswietlanie. wiec robie to tak: index.php gdzie tylko wywoluje $test = new Blog(); echo $test->wyswielt(); blog.class.php gdzie jest funkcja wyswietl() a polaczenie z baza mam robic w osobnej klasie? a co z kontrolorerem? jak ja to mam rozpisac? powinien byc plik kontroler.class.php i tam np: public function executeIndex() ? i tutaj pobieram wszystkie newsy? tylko jak to potem wykorzystac na stronie? pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 31 Dołączył: 26.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na Twoim miejscu zacząłbym od jakiegoś frameworka. Teoria na temat OOP to jedno, praktyka to drugie - praktyka czyni mistrza. Rozważyłbym Codeigniter (duża społeczność i dobra dokumentacja, sporo tutoriali), Kohany (dobre wsparcie społeczności i dość dobre API, kilka niezłych tutoriali) lub nawet Zenda (nie znam za dobrze, bo przerobiłem tylko jeden kurs, ale wyglądał obiecująco). Monolity typu Symfony zostawiłbym ew. na później - moim zdaniem jest duża szansa, że zniechęcą początkującego programistę (mnie zniechęcił na jakiś czas
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak sie wlasnie sklada, ze przegladalem Symfony, troche w nim cos tam robilem i moze nie zniechecil mnie, ale wolalbym cos od podstaw napisac. dlatego wlasnie pytam o to rozdzielenie na model widok kontroler. W Symfony to bylo tak zrobione, ze po jakims czasie sie polapalem o co w tym chodzi, ale nie kapuje tego jak to bylo zrobione, dlatego chcialbym od poczatku zrobic, zeby miec jakies wieksze pojecie.
no i wlasnie nie bardzo rozumiem jak to dzialalo, ze w action.class.php bylo np executeNew i tam wskazanie na formularz. tak jakby to execute pobieralo to co jest przesylane w stronie przez GET czy POST i wykonywalo akcje? ale jak takie cos zaimplementowac? czy moze czegos takiego poza frameworkami sie nie stosuje i pisze sie tylko uzywajac klas? najlepsze by bylo znalezc jakis przyklad prostego bloga napisanego w MVC, ale szukalem i albo nie ma wlasnie tego action.class, albo pisane w ogole nie obiektowo... pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 42 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Strony WWW: http://arscreo.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:00 |