![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Znowu mam problem wynikający chyba z mojej jak narazie krótkiej przygody z php i ogólnie kodowaniem.
A więc. mam na swojej stronie system newsów oparty na mysql. Mam też strone newsy.php na której chciałbym wyświetlać dodane newsy. Z wyświetlaniem sobie poradziłem, ale nie w taki sposób w jaki bym chciał. Na tej stronie wyświetla mi wszystko, temat, treść, datę dodania i przez kogo. Chciałbym, żeby na tej stronie wyświetlały się same tematy w formie linku i po kliknięciu na temat przenosiło na strone na której będzie ten news w pełnej okazałości. I tu się zaczynają schody. W ogóle nie wiem jak się do tego zabrać. Kompletnie nic. Myślałem nad funkcją GET. Ide w dobrym kierunku? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, podpowiedzi. I nie zrozumcie mnie źle, nie oczekuje gotowego kodu. Chce się przy okazji czegoś nauczyć. Od razu przepraszam za błędy. Pisze z kom. I jeżeli wybrałem zły dział to przenieście. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co za funkcją GET? Chyba chodziło Ci o tablicę superglobalną? Jeśli tak, to dobrze myślisz.
Algorytm jest prosty. Załóżmy, że wszystko dzieje się w pliku news.php: 1. sprawdzasz, czy w tablicy superglobalnej znajduje się zmienna news_id (patrz kod poniżej), jeżeli tak, to punkt 2, jeżeli nie to punkt 3;
2. pobierasz z bazy danych odpowiedniego newsa używając do tego zmiennej $_GET['news_id'] i wyświetlasz, koniec; 3. pobierasz z bazy danych id i temat newsa, i na tej podstawie generujesz odnośnik: <a href="news.php?news_id=POBRANE_ID">POBRANY_TEMAT</a> Rezultat: po kliknięciu w ten odnośnik do tablicy superglobalnej $_GET trafia zmienna news_id o wartości POBRANE_ID (czyli $_GET['news_id'] = POBRANE_ID), następuje zatem przejście do punktu 2 i zakończenie działania algorytmu. Można później pomyśleć o jakimś mechanizmie cache'owania, ale lepiej zacząć od podstaw. Bardziej chyba nie mogłem pomóc, a na forum trochę już takich tematów było. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbowałem zrozumieć to co napisałeś i coś z tym zrobić ale nie udało się. Mam cos takiego:
Nic nie wyświetla. Wcześniej miałem takie coś:
i wyświetlało mi same tematy jeden pod drógim. Nie wiem jak to połączyć z tym co pisałeś. Pewnie dla was jest to proste, ale ja po prostu nie mam pomysłu. Ten post edytował Stryku 5.03.2011, 11:45:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o pobieranie danych z bazy to wiedz, że można równocześnie pobierać wartości kilku kolumn w jednym zapytaniu:
Otrzymane w ten sposób wyniki przetwarzamy w pętli while wykorzystując mysql_fetch_array, mysql_fetch_object, mysql_fetch_row lub mysql_fetch_assoc. Musisz uzupełnić podstawową wiedzę z SQL. W manualu PHP (po prostu kliknij w nazwę którejś z wyżej wymienionych funkcji) masz sporo przykładów dotyczących Twojego problemu. |
|
|
![]()
|
|
Wiem, że można pobierać wartości z kilku kolumn. Na innej stronie mialem taki kod:
i on mi wyświetlał wszystko. Tak w ogóle dzięki, że chociaż zainteresowałeś się moim problemem i mi pomagasz ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:06 |