![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałem napisać taki skrypt żeby za pomocą danych z formularza wyświetliło jaka może to być choroba.
Więc zrobiłem tak: <html> <head><title>Aplikacja chorobowa</title></head> <body> <form name="chorobowa" method="post"> <label for="objaw">wprowadz objaw:</label<br /> <input type="text" name="objaw" /><br /> <input type="submit" value="sprawdz" /> </form> </body> </html> <?php if (isset($_post['objaw'])) $objaw = "brzuch"; { echo "uwaga"; } ?> Jakby ktoś mi mógł tylko napisać żeby ten skrypt wyświetlił tylko następujące funkcje: Ktoś wprowadza dane do formularza ból brzucha i pojawia się komunikat na stronie "Możliwe zapalenie wyrostka" to byłbym wdzięczny. pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Najprościej? Zrób sobie powiązania między jednostką chorobową a objawem. Dobrze swoją rolę tutaj spełnia baza danych i połączenie wiele-do-wielu. Jedna choroba może mieć wiele objawów, a jeden objaw pasować może do wielu chorób. To jak to zapisać i odczytać to kwestia własnego pomysłu i tego czym realizujesz sprawdzenie. Jeśli baza danych to podana przeze mnie możliwość jest wygodna bo wyszukujesz konkretne objawy i grupujesz je po chorobie, dając wyżej te, które mają większa ilość pasujących objawów. Jako że PHP-owa tablica może mieć jedynie jeden taki sam klucz, to możesz choćby utworzyć tablicę gdzie choroba to będzie klucz a jej objawy to wartości kolejnej tablicy. Można użyć ID by zająć ciut mniej miejsca i odrobinę szybciej wyszukiwać. Przykładowo:
Teraz jedynie musisz w pętli sprawdzać sobie objawy i dopisywać sobie znalezione choroby, przy czym jeśli objawów więcej to dopisujesz albo ilość trafionych objawów, albo ich nazwy. Jak najprościej? Przekazujesz do skryptu $objawy zawierającą identyfikatory objawów Na koniec jedynie sprawdzasz czy tablica jest pusta czy nie. Jeśli nie to jaka choroba i jaki objaw wyciągniesz już prostym podstawieniem z tablic chorób i objawów. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:37 |