![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 11 Dołączył: 20.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jak zrobić aby wszystko co jest w divie znikało np. po 5 sekundach (jak kursor jest poza divem), jak najedziemy kursorem na div to wtedy wszystko się pojawia... aby te przejścia były płynne. Jakieś strony z takimi podpowiedziami są? pozdrawiam Ten post edytował freelinkz 2.03.2011, 13:43:23 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Słowa kluczowe: jquery hide show delay mouseenter mouseleave
Powód edycji: [thek]: Można też mousein i mouseout czy kombinować z toggle jesli ma chodzić o kliknięcie :)
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 11 Dołączył: 20.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wlasnie nie chodzi o kliknięcie a o najechanie i zjechanie kursorem
![]() poszukam z tymi słowami co podaliście |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 19 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JQuery rzeczywiście bardzo ułatwia. Ale jeśli nie, da się również samym JavaScriptem. Słowa kluczowe:
onmouseout setTimeout(function(){}, 5000) style.display='none' Ten post edytował qrzysztof 2.03.2011, 14:16:48 -------------------- Znalazłeś sam rozwiązanie swojego problemu? Nie pisz "już wiem, do zamknięcia". Podziel się rozwiązaniem - inni będą mieli łatwiej.
|
|
|
![]()
|
|
samym JS próbowałem, ale div mi po 5 sekundach znika, ale później nie wiem jak zrobić aby się znowu pojawił jak kursor pojawi się w okolicach tego diva.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Wtedy musisz dla obiektu przypisać display:block a div się powinien pojawić. Problemem jest to, że najlepiej robić to tak: ustawiasz sobie jakiś element, na który najeżdżając pojawia się div, gdy z niego schodzisz, to po 5 sekundach ów div znika. Nie możesz zrobić bezpośrednio po najechaniu na div konkretny tego znikania i pojawiania, ponieważ gdy dasz display:none, to zniknie on z drzewa struktury dokumentu i nie będzie możliwe jego "najechanie", bo nie da się najechać na coś, co nie istnieje. Musisz mieć jakiś najeżdżalny "element pomocniczy".
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 6 Dołączył: 2.03.2011 Skąd: Wychylybyszyce :] Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie coś wymyśliłem, pozdrawiam. -------------------- Aktualnie : Technik cyrkowiec.
Inżynier w toku... |
|
|
![]()
|
|
Czyli użyłeś dokładnie tego papryk co napisałem tyle że zamiast show i hide użyłeś innego efektu... ale zapomniałeś jeszcze użyć delay()
$(this).delay(5000).fadeOut(500); Powinno załatwić sprawę zamknięcia po 5 sekundach od wyjechania z pola. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
--jagon-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Odkopuję stary temat:) Wszystko działa, pytanko tylko co zrobić w przypadku 3 takich divów? w jaki sposób nadać skryptowi odpowiednie właściwości, dzięki czemu, do każdego diva z osobna będzie przypisywana inna tablica.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:04 |