![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam lamerskie pytanie jak można ustawić (jeśli można) żeby tabele tworzone przez orm miały metodę porównywania napisów ustawioną na utf8_polish_ci, bo po każdej przebudowie muszę to od nowa z palca ustawiać w phpadminie dla każdej kolumny i znaki zapytania na polskie znaki w wartościach tych kolumn zamieniać. Nie ma tego gdzieś w konfiguracji? Dodam że bazę stworzyłem z default character set utf8 i default collate utf_polish_ci |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakładam, że korzystasz z Doctrine. Na poczatku pliku schema.yml daj
Kod options: collate: utf8_polish_ci charset: utf8 Niestety tabele z pluginów tego nie łapią i dodatkowo musisz wtedy dla nich dodać opcje: Kod NazwaModelu:
options: collate: utf8_polish_ci charset: utf8 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki sprawdze czy działa przy przeładowywaniu.
W tym projekcie korzystam z Doctrine (pierwszy raz ![]() Ten post edytował harvesterix 3.03.2011, 14:34:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od długiego czasu korzystam z Doctrine, ale ostatnio miałem okazję powrócić do projektu jeszcze pisanego na Propelu... i powiem Ci, że uciekaj z Doctrine póki możesz.
|
|
|
![]()
|
|
Hmmm, już sam nie wiem co myśleć
Chce się nauczyć doctrine bo zrobili z niego domyślny ORM dla symfony pewnie nie bez powodu. Poza tym chociaż podstawy dobrze by było obczaić ![]() Czemu uważasz że Doctrine jest do d...? |
|
|
![]()
|
|
1. Jest wolniejsza, bo dynamiczna.
2. Migracje są do dupy. Wiem, że miały być takie RoRowe, ale wystarczy, że masz widok w bazie (nie wspominając o procedurach etc) i już jesteś w głębokiej dupie. Propel podszedł do tego pragmatycznie i używa w migracjach czystego SQL. 3. Doctrine może i jest domyślnym ORMem, ale w tym momencie to plugin Propela jest (dzięki hiperaktywnemu lead developerowi) mocniej zintegrowany w symfony vide obiekty Query a formularze filtry. 4. Propel jest code-completion-friendly! Na razie tyle sobie przypomniałem, ale znalazłoby się więcej. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 18:53 |