![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 2 Dołączył: 25.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znalazłem w internecie skrypt stronicowania (jedyny który u mnie działa). Chciałbym jego wygląd zmodyfikować
Obecnie wygląda tak Strony 1 2 3 itd Chce aby wyglądało tak Poprzednia 1 2 3 Następna Strona 1 z 3 Proszę was o pomoc w zmodyfikowaniu poniższego kodu. Wiem ze to jest pewnie proste , ale ja dopiero uczę się podstaw PHP
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 6 Dołączył: 2.03.2011 Skąd: Wychylybyszyce :] Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wkleić pod 18 linijkę. Jest to działające rozwiązanie jednak, posiada pewne niedogodności. Pozdrawiam. Ten post edytował papryk 2.03.2011, 17:31:33 -------------------- Aktualnie : Technik cyrkowiec.
Inżynier w toku... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To ja tylko napiszę JAK zrobić prosto stronicowanie:
1. Bierzesz liczbę wyników i ilość wyników na strone oraz dzielisz równając do najbliższej większej lub równej całkowitej (ceil), to liczba stron, czyli $pages. Lepiej ją raz wyliczyć i trzymać niż co chwilę liczyć ![]() 2. Bierzesz i sprawdzasz czy numer strony istnieje i jest liczbą. 3. Jeśli nie to ustawiasz 1, jeśli tak to: 3a) Sprawdź czy jest większy niż liczba stron, jeśli tak to zrób przekierowanie na stronę ostatnią lub na pałę wpisz $page = $pages 3b) Sprawdź czy jest mniejsza niż 1, jeśli tak to zrób przekierowanie na stronę 1 lub na pałę wpisz $page = 1 4. Od strony 1 do $pages walnij linki a pod spodem napis echo $page.' z '.$pages; Wariacje są różne teraz już. Przykładowo nie wszystkie strony, ale po kilka z każdej strony aktualnej. Można torozwiązać poprze wyliczenie $start i $end dla pętli wypisującej strony. Można także dorzucić linki: Pierwsza, Poprzednia jeśli jesteśmy na stronie innej niż pierwsza albo Następna, Ostatnia gdy jesteśmy na innej niż ostatnia. Napisanie samemu takiego czegoś to kwestia może pół godziny jeśli chcemy to "wybajerzyć" o obsługę SEO-friendly linków. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 2 Dołączył: 25.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
papryk dzięki za pomoc , o to mi właśnie chodziło
thek PHP to na razie jak dla mnie coś trudnego. Znam tylko podstawy , ale ciągle się ucze. Temat do zamknięcia |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:01 |