![]() |
![]() |
-CichyWiatr- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Jestem bardzo początkowy w te klocki i napisałem prosty skrypt php który działa, lecz: 1. Jestem zmuszony robić zapytanie w kodowaniu latin2 i potem kodowanie muszę zmieniać na utf8. Czy przy zapisie $wynik_chat = mysql_query($zapytanie_chat); nie mogę dać opcji, żeby te zapytanie było w kodowaniu latin2?? Obecnie na końcu skryptu umieściłem mysql_query("SET NAMES 'utf8' "); ale to tylko pośrednie rozwiązanie..
Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
`początkowy` !?
Człowieku; kto Ciebie uczył języka polskiego? (albo nadal uczy - nie wnikam) |
|
|
-CichyWiatr- |
![]()
|
Goście ![]() |
Także się zastanawiam kto Ciebie uczył języka polskiego, skoro nie znasz słowa 'początkowy'.
Może sens pierwszego zdania jest do końca nie prawidłowy (pisałem raz, później połowę usunąłem, dopisałem resztę i nie sprawdziłem czy wszystko pasuje do siebie), może nie jestem mistrzem ortografii, ale komentarz zostaw dla siebie.. Co do PHP, w ramach rozjaśnienia mojego pytania: Chciałbym żeby ta linijka: dotyczyła tylko tego skryptu podanego wyżej (jak nie umieszczę po skrypcie kodu, aby kodowanie się zmieniło na utf8, to na stronie mam tzw. krzaczki zamiast polskich liter). Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 14 Dołączył: 14.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Koledze chodziło o to, że jesteś początkujący, nie początkowy. Nie wiem w jakich językach.
Nie da się. Możesz w zamian konwertować wyniki zapytania za pomocą mb_convert_encoding |
|
|
-CichyWiatr- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dziękować
pomogło, choć działa tylko z pojedynczą zmienną (wynik zapytania nie chciał przekodować). Co do ortografii to masz rację, powiną być początkowym (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:50 |