![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 360 Pomógł: 12 Dołączył: 17.09.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
uczę się programowania obiektowego. Wiem co to klasy, obiekty, metody. Stworzyłem sobie klasę do generowania pól formularzy. tak generuje pole input w formularzu
zastanawiam się teraz jak powinna wyglądać komunikacja pomiędzy mysql->obiektem. np zapytanie dodające rekord do bazy z teksem z inputa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat zastanawiam się teraz jak powinna wyglądać komunikacja pomiędzy mysql->obiektem. w po polskiemu.. ![]() Tak ogolnie to wedlug mnie takie generowanie formularzy to bezsens...lepiej juz to robic "statycznie" w widoku... Ale jak juz sie tak uparles na takie rozwiazanie...to widze 2 wyjscia... 1)zrob metode w klasie Form ktora bedzie zwracala wszystkie stworzone przez nie pole w danej instancji klasy...wtedy mozesz generowac automatycznie zapytanie insert/update...do tego niech kolumny w bazie maja taka sama nazwe jak input'y z form'a.. 2)Zrob form generator na podstawie danych z bazy danych...robisz prosty select na news'a form generator tworzy ci formularz i potem mozesz robic update/delete i insert ;] 3)chyba ze nie zrozumialem o co chodzi ;p -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 360 Pomógł: 12 Dołączył: 17.09.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
generalnie chodzi mi o jakiś prosty przykład komunikacji pomiędzy dwiema klasami np news i mysql. Czy może to tak nie działa i trzeba za każdym razem w klasie łączyć się z mysql od nowa ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Współcześnie coraz częściej wykorzystuje się do tego ORM. Najbardziej popularne to Doctrine i Propel. "Przyjemnym" w zrozumieniu może być ORM zaimplementowany w Kohanie.
Inaczej rozwiązuję się to w taki sposób, że klasa News (będąca de facto modelem) rozszerza klasę obsługującą bazę danych (może to być zrealizowane na wiele sposobów, np. klasa Db w Kohanie, czy Zend'zie). Odnośnie komunikacji pomiędzy obiektem typu Form, a bazą danych to takowa komunikacja nie istnieje. Obiekt Form po zatwierdzeniu, wysyła żądanie do serwera, a odpowiednie dane przekazuje w tablicy $_POST, $_GET, czy np. $_FILES. I to właśnie te dane trafiają do bazy danych. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 07:58 |