![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Postów: 0 Pomógł: Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam kod w którym na początku daje session_start(); i jak dane w formularzu są poprawne to daje $_SESSION['login'];$_SESSION['haslo'];, czemu mi niezapisuje do tych tablic loginu i hasla zebym niemusiał się logować.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może masz ustawioną niewłaściwą ścieżkę zapisu danych sesyjnych, może gdzieś popełniasz błąd (czy korzystasz również z tablic $_POST do odczytu danych z formularza), a może masz starą wersję php.
|
|
|
![]()
|
|
tak, zapytanie wygląda tak:
$sql = "SELECT * FROM users WHERE login='" . $_POST['login'] . "' AND haslo='" . $_POST['haslo'] . "' LIMIT 1"; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co rozumiem wykonujesz coś takiego:
[php:1:cd312bb110]<?php $_SESSION['login']; $_SESSION['haslo']; ?>[/php:1:cd312bb110] Musisz przypisać konkretne zmienne do tablicy $_SESSION czyli:[php:1:cd312bb110]<?php $_SESSION['login'] = $login; $_SESSION['haslo'] = $haslo; ?>[/php:1:cd312bb110] Ewentualnie możesz użyć funkcji [manual:cd312bb110]session_register[/manual:cd312bb110] (choć jest to już chyba nieco przestarzały sposób korzystania z sesji) -------------------- Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
programy użytkowe dla idiotów, a światem produkującym coraz lepszych gatunkowo idiotów. Blog: Małolepszy.info |
|
|
![]()
|
|
aaa myślałem o tym
![]() a i takie na marginesie pytanie moge tak $_SESSION['login'] = $_POST['login'] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, że możesz.
-------------------- Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
programy użytkowe dla idiotów, a światem produkującym coraz lepszych gatunkowo idiotów. Blog: Małolepszy.info |
|
|
![]()
|
|
I mam pewnośc że zapisze mi je do sessji, zebym nie musiał się ponownie logowac.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mhm, może się mylę, ale odpowiedz mi na pytanie: KIEDY nie będziesz musiał się logować: przy przechodzeniu ze strony na stronę, czy następnego dnia, kiedy zechcesz wrócić. Wybacz, jezeli to pytanie obraża Twojhą inteligencję, ale z dyskusji wnoszę, że chodzi Ci o autologowanie, mylę się?
-------------------- Nie ma nic stałego prócz zmiany...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 204 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2003 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat $sql = "SELECT * FROM users WHERE login='" . $_POST['login'] . "' AND haslo='" . $_POST['haslo'] . "' LIMIT 1";
Mam nadzieję, że ten $_POST['haslo'] jest czymś wcześniej filtrowany... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Gość: zapomniales hasla na swoje konto kubatron? To jest pierwsze i ostatnie ostrzezenie z mojej strony.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:53 |