![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Prowadzę stronę klasową, i zostałem poproszony o wymyślenie sposobu wyświetlenia osób które są w tym tygodniu dyżurnymi. Dyżurnymi są 2 osoby z klasy, co tydzień sie zmieniają (jeśli w jednym tygodniu byli dyżurnymi osoby o numerach 3 i 4, to w następnym 5 i 6 itd). I własnie tutaj jest moja prośba - czy ktoś może zna, lub posiada taki skrypt (albo jakby mógł mi go napisac, byłbym wdzięczny), aby pobierał z bazy danych numery, imiona i nazwiska osób, które są w bieżącym tygodniu dyżurnymi? Bardzo dziękuję za wszelką pomoc! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 1 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem po co takie rozwiązanie ci potrzebne. Będzie problem później jak ktoś będzie chory itp. Nie lepiej stworzyć listę uczniów i ręcznie jak ustawiać dyżurnych
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ponieważ, jak ktoś jest chory nadal jest uważany za dyżurnego, tylko ktoś go zastępuje.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 19 Dołączył: 29.07.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
najprościej stworzyć sobie tablicę zawierającą nazwiska uczniów a następnie w zależności od daty wyciągać odpowiedni numer.
|
|
|
![]()
|
|
A nie oznaczało by to, że musiałbym wypisywać wszystkie daty?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 19 Dołączył: 29.07.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
niekoniecznie.
tak sobie teraz myślę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) możesz zapisać aktualną datę oraz id z tablicy ucznia ktory jest aktualnie dyzurnym. i w php sprawdzac czy data sie zmienila i o ile dni jesli tak to przesuwasz id o ilosc dni * ilosc numerów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) i zapisujesz do pliku nowe id i nowa data. Ten post edytował kallosz 28.02.2011, 22:22:59 |
|
|
![]()
|
|
Hm..
To może działać, ale nie mam pojęcia jak zapisać w formie skryptu. |
|
|
![]()
|
|
pisane w locie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) więc moga byc jakies bledy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 1 Dołączył: 9.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie lepiej ustawic date poczatkowa i zliczac ilosc tygodni, a potem sprawdzic przez modulo czy nie zostala przekroczona ilośc studentow?
4 tydzien *2 = 8nr +1=9 9%25 = 9 |
|
|
![]()
|
|
A nie lepiej ustawic date poczatkowa i zliczac ilosc tygodni, a potem sprawdzic przez modulo czy nie zostala przekroczona ilośc studentow? 4 tydzien *2 = 8nr +1=9 9%25 = 9 może i lepiej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ja kto lubi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Kod Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in dyzurni.php on line 15 linijka 15 to Kod if($ostatnio[0] != $nowydzien) { Mogłby ktoś pomóc? Ja tu nie widzę żadnej literówki czy czegoś. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Forum to nie parser. Zamknę temat, jak będziesz o coś takiego pytał. Jeżeli wcześniej masz "$nowydzien = operacje na datach;" skopiowane jak leci to to jest przyczyną błędów.
|
|
|
![]()
|
|
Masz racje, przepraszam nie popatrzyłem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 14:34 |