![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Trochę nauczyłem się odnośnie oop(php), więc postanowiłem napisać własny portal zintegrowany z phpbb. Mam taki problem ![]() Zastanawiam się czy bezpieczniej łączyć się z bazą danych za pomocą jakiejś globalnej funkcji i pobierać dane do połączenia z pliku konfiguracyjnego(w nim będą zmienne globalne) i wywoływać ją tylko gdy jest potrzebne takie połączenie a potem zakańczać je, czy łączyć się raz a dobrze na cały skrypt. I czy przechowywanie danych do bazy w zmiennych globalnych(dokładnie to mam tablice ze wszystkimi danymi) jest bezpieczne? Jak to jest rozwiązane w waszych "pr0fesjonalnych" skryptach ![]() ['POST']rówka , Mapcio. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja czytałem w jakieś książce (Larry Ullman to chyba był ale reki uciąć sobie nie dam) , że najbezpieczniej trzymać plik z hasłami do mysql w tym samym katalogu co znajduje się katalog "public_html" do którego (pliku) maja dostęp tylko pliki które znajdują się na serwerze , btw dane chyba lepiej trzymać w stałych , przecież i tak się nie zmienią.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czekam na odpowiedzi. Nie mogę zacząć pisania póki się nie dowiem, a nigdzie nie mogę znaleźć jakiegoś materiału na ten temat.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 15:12 |