![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy moglby ktos podowiedziec mi rozwiazanie mojego problemu, nad ktorym glowie sie juz kilka godzin i nie moge nic sensownego wymyslec, mianowicie: posiadam katalog w ktorym miesci sie, powiedzmy, ok 50000 plikow txt, kazdy plik zawiera wiersz poetycki, nazwa pliku to tytul wiersza lub tytul i tworca, chcialbym zrobic stronke na ktorej bedzie mozna wyszukac dany wiersz, po nazwie lub tworcy, no i klikajac na tytul tego wiersza wyswietlic zawartosc pliku txt z tym wierszem na stronie. Jak sie do tego wogole zabrac? ciezko przypisywac 50000 linkow. Jakies pomysly? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do tematu ma sql? Chciałbyś te dane jakoś do bazy wprowadzić? W czym tkwi problem?
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
problem tkwi w tym, ze nie wiem jak zapisac to do bazy w takiej ilosci? chyba nie pojedynczo no i jak potem to wyswietlac na stronie jako liste z odnosnikami do plikow
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- pobierasz zawartość całego folderu z plikami
- każdą pobraną nazwę pliku zapisujesz (wraz z treścią pliku) do odpowiedni przygotowanej bazy - usuwasz pliki - piszesz formularz wyszukiwania - piszesz skrypt obsługujący wyszukiwanie koniec -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nudziło mi się wiec napisałem ci szkielet , robisz to na xamppie i tworzysz w htdocs tworzysz folder 'wiersze' i tam wrzucasz pliki txt ,w skrypcie ode mnie zmieniasz tylko dane do bazy danych(tabela tworzy się automatycznie
![]() plik : dodaj.php
plik: czytaj.php
Napisałem to tylko z ciekawości bo nie pisałem niczego podobnego wcześniej, na stronę to i tak zamalo ale szkielet jest :] , wystarczy ze odpalisz plik dodaj.php i wszystkie pliki txt z folderu 'wiersze' zostaną dodane do bazy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
I co, full text search za każdym razem jak ktoś chce wyszukać tytuł?
Już lepiej podzielić tytuły na słowa, z każdego słowa zrobić wiersz, gdzie pierwsza kolumna to słowo, druga to ID utworu, tabele zaindeksować po słowach. Będzie szybko jak na google ![]() Ten post edytował wNogachSpisz 25.02.2011, 09:36:32 |
|
|
![]()
|
|
ok zrobilem jak napisales i wyswietla sie blad :
Fatal error: Call to undefined function mysqli_connect() in... dlaczego tam jest mysqli a nie mysql ? I co, full text search za każdym razem jak ktoś chce wyszukać tytuł? Już lepiej podzielić tytuły na słowa, z każdego słowa zrobić wiersz, gdzie pierwsza kolumna to słowo, druga to ID utworu, tabele zaindeksować po słowach. Będzie szybko jak na google ![]() jak mam podzielic tytuly na slowa? chodzi o nazwy plikow? jak indeksowac po slowach? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysqli_connect. Mysqli_ jest rozwinięciem mysql. Dostępne dopiero od PHP5 wiec wychodzi na to ze masz jakiś stary serwer postawiony. , ja używam mysqli_ od początku mojej nauki bo jest szybsze od normalnego.
Cóż ta funkcja ode mnie powinna działać bezproblemowo gdy zamieni się mysqli na mysql.Ja patrzyłem tylko na masowe dodawanie jako ze sam się ciągle uczę , a nigdy nie robiłem czegoś takiego wcześniej.Szkielet działania zostaje ten sam.. niech sobie poprawi po prostu i będzie śmigać . Cytat(m4dmike) jak mam podzielic tytuly na slowa? explode , potem count na array i odpowiednie zapytanie pod to. Ten post edytował nekomata 25.02.2011, 15:10:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
mysqli_connect. Mysqli_ jest rozwinięciem mysql. Dostępne dopiero od PHP5 wiec wychodzi na to ze masz jakiś stary serwer postawiony. , ja używam mysqli_ od początku mojej nauki bo jest szybsze od normalnego. Cóż ta funkcja ode mnie powinna działać bezproblemowo gdy zamieni się mysqli na mysql.Ja patrzyłem tylko na masowe dodawanie jako ze sam się ciągle uczę , a nigdy nie robiłem czegoś takiego wcześniej.Szkielet działania zostaje ten sam.. niech sobie poprawi po prostu i będzie śmigać . explode , potem count na array i odpowiednie zapytanie pod to. nie działa |
|
|
![]()
|
|
Bardzo wiele nam to mówi wiesz?Jakieś błędy coś?Szukasz pomocy czy nabijasz posty?Co konkretnie nie działa?Dostałeś i tak więcej kodu niż powinneś i więcej porad niż normalnie się udziela , ale nie daj dłoń to chcą rękę -.- .
|
|
|
![]()
|
|
nie mam pojecia co jest, wywala mi takie oto błędy:
Warning: mysql_query(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in D:\WebServ\httpd\portal\dodaj.php on line 56 Warning: opendir(./portal/wiersze/) [function.opendir]: failed to open dir: No error in D:\WebServ\httpd\portal\dodaj.php on line 17 Warning: readdir(): supplied argument is not a valid Directory resource in D:\WebServ\httpd\portal\dodaj.php on line 18 Warning: closedir(): supplied argument is not a valid Directory resource in D:\WebServ\httpd\portal\dodaj.php on line 21 Warning: sort() expects parameter 1 to be array, null given in D:\WebServ\httpd\portal\dodaj.php on line 23 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 18:25 |