![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 574 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam problem (nawet dwa), mecze sie z klasami.
1. nie wiem jak odwolac sie do funkcji w jednej klasie do funkcji w drugiej klasie. Kod //***************************nowa_klasa
class uczen { int nr_porzadkowy; float tab_ocen[10], sr_ocen; public: uczen(int nr=1); uczen losuj_sr_i_nr_porz(int ); uczen srednia_ocen(uczen ); void pokaz(uczen ); void wczytaj(); }; //************************************* uczen :: uczen(int x){ int z; x=z; } //************************************* uczen uczen :: losuj_sr_i_nr_porz(int x) { randomize(); uczen k; k.nr_porzadkowy++; for(int a=0;a<10;a++) k.tab_ocen[a] = 2+0.5*random(7); return k; } //************************************* void uczen :: wczytaj() { cout<<"podaj numer ucznia "; cin>>nr_porzadkowy; losuj_sr_i_nr_porz(nr_porzadkowy); srednia_ocen(nr_porzadkowy); pokaz(nr_porzadkowy); } //************************************* uczen uczen :: srednia_ocen(uczen nr) { float suma=0; uczen k; k=nr; for (int a=0;a<10;a++) suma=suma+k.tab_ocen[a]; k.sr_ocen=suma/10; return k; } //************************************* //***************************nowa_klasa class uczniowie { int il_uczniow,tab_uczniow[20],pole_uczniow; public: uczen przypisz(); void sortuj(); void wyswietl(uczen ); }; //************************************* void uczniowie :: wyswietl(uczen x) { cout<<x.nr_porzadkowy<<"||"<<x.sr_ocen<<endl; } //TUTAJ PISZE ZE JEST NOT ACCESIBLE!!! //************************************* 2. nie wiem czego w liczeniu sredniej ocen biora mi sie jakies dowolne liczby. za pomoc dzieki. -------------------- jQuery, JavaScript i CSS - porady, tutoriale
highlab.pl - blog o technologiach, nauce i programowaniu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeniesiomne z forum php.
-------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2003 Skąd: K-ce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod cout<<x.nr_porzadkowy<<"||"<<x.sr_ocen<<endl; } //TUTAJ PISZE ZE JEST NOT ACCESIBLE!!!
Tutaj pisze ci tak dlatego gdyz odwolujesz sie z klasy uczniowie do prywatnych danych klasy uczen co jest niedozwolone. Mozna to rozwiazac na kilka sposobow: 1. Deklarujac te dane publiczne(nie jest to dobym pomyslem). 2. Deklarujac funkcje w klasie uczen ktora bedzie zwracac wartosc potrzebnych zmiennych. 3. Mozna tez zadeklarowac przyjazn z klasa co pozwoli ci sie dostac do prywatnych danych tej klasy. -------------------- GG: 4985254 ICQ: 349-850-679
Warsztat : Apache 2|MySQL 5|php 5.1| |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:55 |