Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Klucz obcy z warunkiem
atomic1234

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
jak skonstruować dobrze bazę danych, która sama dbałaby o integralność danych w takim problemie:

1 tabela - pracownicy
szereg danych teleadresowych + identyfikator działu

2 tabela - produkty
szereg informacji o produkcie + identyfikator pracownika, który wystawiał fakturę

Teraz mam to rozwiązane w ten sposób, że w drugiej tabeli istnieje klucz obcy do tabeli pierwszej - oczywiste, lecz chciałbym zabezpieczyć, że identyfikator pracownika, który wystawiał fakturę nie może być identyfikatorem dowolnego pracownika, lecz pracownika, którego identyfikator działu będzie wynosił np. 3 (księgowość).

Da się to zrobić z poziomu projektu bazy danych?

Kuba
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
askone

-----

Wydaje mi się, iż mógłbyś coś takiego osiągnąć poprzez napisanie triggera BEFORE_INSERT, w którym będziesz sprawdzał wartość identyfikatora działu. Uważam jednak, że nie jest to najlepsze rozwiązanie - osobiście logikę zaprogramowałbym po stronie aplikacji...

Pozdrawiam
+Quote Post
cojack

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Oczywiście że się da, musisz użyć constrainów na kolumny w bazie, o ile masz identyfikator działu pracownika w tej tabeli która posiada foreign key, inaczej się nie da, sql engine nie jest w stanie wykonać tak skomplikowanej operacji. askone dobrze mówi że można to wykonać na podstawie triggera, ale ni o to chodzi. Także rozumiem Twój problem bo sam się kiedyś z nim spotkałem, z tym że ja wszystko wykonywałem z poziomu procedur sql i miałem trochę łatwiej (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
Crozin

-----

Od czegoś takiego jest klauzura CHECK w CREATE TABLE ale:
Cytat
The CHECK clause is parsed but ignored by all storage engines.
Tak, więc chyba nie pozostaje Ci nic innego jak TRIGGER, który wyrzuci błąd, albo zmiana bazy danych.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 23:02