![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 23.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam takie małe zadanie na zaliczenie i nie bardzo wiem gdzie zrobilem blad. mianowicie, zrobilem stronke internetowa z baza danych. wszystko mi smigalo. ale gdy przenioslem na inny serwer tazze strone przy próbie dodania rekordów do bazy danych wywala mi blad formularz.php:
odbieramy.php
a to moja tabela
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podstawowe pytanie zanim ktokolwiek zabierze się za pomoc Tobie... JAKI BŁĄD ?
-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 23.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przy próbie wysłania formularza pojawia się komunikat z 55tej linii pliku odbieramy.php
"Błąd nie udało się dodać nowego rekordu"; Tutaj jest adres formularza: http://pracadorywcza.cba.pl/profil.php (proszę nie śmiać się ze stanu wizualnego stronki ![]() Ten post edytował marcinkooter 23.02.2011, 23:41:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 33 Dołączył: 18.10.2010 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiedziałam że insert into set zadziała rzeczywiście gdzies/kiedyś. czytałam o tym, ale nie widziałam...
polecam http://www.w3schools.com/sql/sql_insert.asp -------------------- "Sometimes you're gonna get odd error syntax, unexpected T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM and you're like, what in the world is that thing i have no idea what went wrong in my code. In english that error means you screwed up the references to an object" Kevin Skoglund
Drobna prywata: Ależ nie nie, nie zamierzam zmieniać płci w najbliższym czasie, więc zwracanie się do mnie per Pan jest odrobinkę nietrafione. |
|
|
![]()
|
|
Sprawdzałem już wedle tego linka i dalej mi wywala błąd. bez apostrofów też próbowałem
![]()
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 33 Dołączył: 18.10.2010 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tylko że twoja tabela ma ponad 15 kolumn + wszystko nie mogą być puste bez wartości domyślnych. tym bardziej jak jeszcze nie podajesz jak niżesz
tylko podajesz same wartości to tym bardziej musi być tyle wartości ile jest kolumn (nie licząc ewentualni id z auto_increment) http://www.php.net/manual/en/function.mysql-query.php masz tam przykład jak wywołać mysql_query i wyświetlić błąd jak się nie powiedzie zamiast nic nie mówiącego komunikatu "nie powiodło się". będziesz miał ten błąd będziemy wiedziec więcej. ps. apostrofy powinny byc zawsze jeśli nie są liczbami. -------------------- "Sometimes you're gonna get odd error syntax, unexpected T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM and you're like, what in the world is that thing i have no idea what went wrong in my code. In english that error means you screwed up the references to an object" Kevin Skoglund
Drobna prywata: Ależ nie nie, nie zamierzam zmieniać płci w najbliższym czasie, więc zwracanie się do mnie per Pan jest odrobinkę nietrafione. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 190 Dołączył: 5.02.2011 Skąd: 64-800 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmień nazwę tabeli na zaczynającą się od litery a nie cyfry. U mnie to pomogło.
Ten post edytował _Borys_ 24.02.2011, 00:32:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W reakcji na błąd operacji na bazie danych warto jeszcze wydrukować treść kwerendy.
Druga sprawa: Skoro pola w tabeli masz z atrybutem NOT NULL, to sprawdzaj czy z formularza dostałeś jakąś treść. Co prawda baza przyjmie jako wartość pola pusty string, ale czy to jest to o co Ci chodzi? Ten post edytował Valdi_B 24.02.2011, 08:50:23 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:57 |