![]() |
![]() |
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam. Prowadzę sobie serwis. Przerzuciłem się teraz na płatny hosting, ale mam pewien problem. Co jakiś czas mój katalog public_html zostaje zmieniany na public_html_off i dosteję emaila o jakichś przeciążeniach etc., oraz mam skontrolować kod. Robiłem już to, przynajmniej tak mi się wydaje. I tu nasuwa się pytanie, jak to robić?
*używanie tabulatora zamiast spacji? *ilość znaków w pliku? *rozdzielanie jednego pliku includowanego na dwa mniejsze, również includowane? *niepotrzebne spacje po średnikach? *rozmiar bazy danych i ilość wyników pobieranych funkcjami z bazy? *skracanie funkcji typu
który zapis jest "wydajniejszy", ma to jakąś różnicę? *apostrofa zamiast cudzysłowia/odwrotnie? *kodowanie znaków? *waga pliku? *wiele warunków w warunkach otwartych? *switche w switchach? *ify i elseify w sobie, dużo obok siebie? *używanie w tablicach [nazwa] zamiast ['nazwa'], np. $_POST[tresc] zamiast $_POST['tresc'] - który zapis "wydajniejszy"? *funkcje w warunkach czy w zmiennych, a potem do warunku? *pętla w pętli? *session_start() w index.php oraz w config.php, który jest includowany do index.php, czy to wpływa na wydajność? *echo 'kod html'; czy ?> kod html <?, co "wydajniejsze"? *używanie/nie używanie nawiasów klamrowych, gdy dajemy po warunku jedną instrukcję? *nieużywane zmienne? *.htaccess i inne tego typu? *wszystko co wam do głowy przyjdzie dodatkowo Czy te rzeczy wpływają/jak wpływają na wydajność i co zrobić, aby były one wydajniejsze? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 44 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
O matko.... wstukaj w google: optymalizacja php
co do zapytania
to zawsze PRECYZUJ zapytania, jeżeli nie musisz - nie pobieraj wszystkiego *, a tylko to co potrzebujesz np
No i wykorzystuj takie dobrodziejstwa jak np. cache -------------------- neverever
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:28 |