![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukałem, ale znaleźć nie mogę... Chodzi mi o edytowanie wielu rekordów.
Załóżmy, że mamy w bazie danych tabelę o nazwie 'abc' z rekordami: id = 1 parametr1 = tak parametr2 = nie id = 2 parametr1 = tak parametr2 = tak Chcę odtworzyć oba id w tym samym czasie i równocześnie je edytować. Jak można tego dokonać, jakieś wskazówki? Nigdzie w sieci nie znalazłem czegoś takiego. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, co rozumiesz przez odtwarzanie i edycję? Opisz dokładniej, co chcesz zrobić.
-------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam możliwość edytowania rekordów w bazie, ale pojedynczo, na wejściu podaję id rekordu. Poniżej przedstawiam kod:
Interesuje mnie edytowanie kilku rekordów. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 45 Dołączył: 5.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz w zapytaniu w warunku WHERE podac kryterium, jakie musza spelnic rekordy, ktore maja byc 'poprawione'. Jezeli jest to mala ilosc to mozesz posluzyc sie dodatkowym argumentem AND, ale na dluzsza mete jest to niehumanitarne dla Twojej bazy
Przyklad z uzyciem AND: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
RiE naprawdę myślisz, że jakiś rekord ma jednocześnie id 1 i id 2 ?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Schemat postępowania:
1. Odczytaj z bazy oba rekordy. 2. Wyświetl dane z 1-go w jednym zestawie pól formularza, dane z 2-go w 2-gim zestawie pól. 3. Gdy użytkownik kliknie submit, to dostajesz dane po aktualizacji. Wówczas: 1, Na podstawie danych z 1-go kompletu pól zmontuj kwerendę UPDATE (i wykonaj). 2. Analogicznie dla danych z 2-go kompletu pól. Co do kwerendy z poprzedniego postu - nawet po jej przerobieniu na coś w rodzaju UPDATE ... WHERE id='$id' OR id='$id2'da ona o tyle "nieciekawy" efekt, że jednym kompletem wartości zaktualizujesz obydwa rekordy. Chyba nie o to chodzi. Jeszcze inna sugestia: http://phpgrid.com/documentation/ (ale tę stronę znalazłem dopiero teraz i nie mam żadnych wcześniejszych doświadczeń z narzędziami tego typu). Nie jest to co prawda oprogramowanie darmowe, ale możesz poszukać czegoś podobnego (darmowego). Ten post edytował Valdi_B 23.02.2011, 11:09:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 45 Dołączył: 5.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:48 |