![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki problem jak w temacie, pomysł rozwiązania jakiś jest gorzej jednak z wykonaniem. Wcześniej gdy "rodzic" mógł być jeden wystarczyła mi dodatkowa kolumna `parent_id`. Obecnie jedynym wyjściem jest chyba utworzenie dodatkowej tabeli "n:m" zawierającej "id kategorii" oraz "id kategorii rodzica". ![]() Nawet jeśli w ten sposób da się to zrobić to i tak nie wiem jak potem te dane wyciągnąć (chociaż zapewne sama podpowiedź czy idzie to w dobrym kierunku, da mi już jakieś podstawy do dalszych prób ). Próbowałem coś takiego ale chyba jednak nie tędy droga w tym przypadku:
Z góry dzięki za wszelkie sugestie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
bez dodatkowej tabeli się raczej nie obejdzie n:m kat kat_id kat_parent kat_id | parent_id Pozdrawiam -------------------- www.silversite.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 5 Dołączył: 31.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poszukaj w moich postach - też się z tym kiedyś zmagałem...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 20 Dołączył: 2.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja to robie przez rekurencje:
np: w tabeli dodajesz tylko pole parent_id, które odnosi się do id rodzica wyżej I potem przez funkcje/metode ładujesz kolejne elamenty do drzewka. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 13:30 |