![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam nadzieję, że wybrałem dobry dział. Mam jedenaście przykładów na obliczanie wartości zmiennej. Przyznam szczerze, że dla mnie to jest jakiś kosmos. Chodzę do technikum informatycznego, ale niestety minąłem się z powołaniem i teraz muszę męczyć się z czymś takim. Coś pouczyć się muszę i trochę zrozumieć, żeby zaliczyć to przynajmniej na 2. Mam jutro sprawdzian z php z tego typu rzeczy i byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł choć część tych przykładów zrobić krok po kroku i mniej więcej napisać o co chodzi. Może jak ktoś mi to wytłumaczy to resztę już sam będę umiał zrobić. Niestety mój nauczyciel tłumaczył tak, że ja nic z tego dalej nie wiem.
Oblicz wartości zmiennej $zm. $a = $b = 1; $c=0; 1. $zm = --$a; 2. $zm = (--$a + --$a); 3. $zm = ++$a + (--$s); 4. $zm = $a + !$b – 4 == !$a +$b%2 ? 43: 32; 5. $zm = 256 << 2; 6. $zm = 256 >> 2 7. $zm = 256 >> 1 8. $zm = 256 >> 2 + 4 / 5 * 1 & 0 + == true; 9. $zm = !$a + $a 10. $zm = !$a << 2 11. $zm = !$b << ++$i - $i + !$a << !$abc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
To są operatory. Tu masz opisane wszystkie operatory
http://pl2.php.net/manual/pl/language.operators.php Jeśli masz problemy z czymś takim: $zm = --$a; to miej odrobinę przyzwoitości i nie zwalaj winy na nauczyciela -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Nie odrabiamy prac domowych
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 15:24 |