![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam prośbę o pomoc z tematem, który wydawał mi się prosty, a jednak nie znalazłem rozwiązania w google i wyszukiwarce tego forum (być może jest ono zbyt łatwe...) Do rzeczy: chcę umieścić formularz pocztowy z polami tekstowymi i kilkoma checboxami (o różnych nazwach). Formularz na stronie (strona.php) zawiera takie linie: <form name="form" method="post" action="wyslij.php"> <input name="name" type="text" id="name" size="50"> <input type="checkbox" id="gruszki" name="gruszki[]" value="gruszki"> <input type="checkbox" id="jablka" name="jablka[]" value="jablka"> W pliku wyslij.php mam nastepujący fragment <?php (...) $message="Wyslano przez "; $message.= $_POST['name']; (...) $send=mail($to,$subject,$message); (...) Moje pytanie brzmi - jak przekazać do treści maila ($message) informację o tym, które checkboxy zaznaczono, np. "Jabłka TAK!". Kombinowałem różnie z if(isset... ale nie wklejam tych prób, żeby komuś później nie trafiły się w wyszukiwarce wyniki do błędnego przykładu. Będę wdzięczny za pomoc Pozdrawiam xDemon |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
widzę, że kombinujesz w ciemno z nazwami inputów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
zrób sobie var_dump($_POST) dla takich nazw jak podałeś: a następnie spróbuj to samo, ale z takimi nazwami: |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki! Muszę znaleźć jakieś forum ze żłobkiem php - jeszcze nie potrafię przełożyć Twojej rady var_dump($_POST) na rzeczywistość pliku wyslij.php
Witam ponownie Doszedłem do przysłowiowej "ściany" i mam prośbę o pomoc - chciałbym zrozumieć na przykładzie formularza z jednym checkboxem, jak ma to działać. Spojrzałem na dodatkowy przykład na stronie http://www.html-form-guide.com/php-form/ph...m-checkbox.html I tam widzę przykładowy formularz: <form action="checkbox-form.php" method="post"> Do you need wheelchair access? <input type="checkbox" name="formWheelchair" value="Yes" /> <input type="submit" name="formSubmit" value="Submit" /> </form> I dalej, plik php <?php if(isset($_POST['formWheelchair']) && $_POST['formWheelchair'] == 'Yes') { echo "Need wheelchair access."; } else { echo "Do not Need wheelchair access."; } ?> Moja pytanie brzmi - jeżeli dane z powyższego formularze, chciałbym, wysłać w mailu, to jak powinienem połączyć $message.= $_POST['formWheelchair']; z if(isset)? czy to może być coś w stylu: if(isset($_POST['formWheelchair']) && $_POST['formWheelchair'] == 'Yes') { $message.="Wheelchair -yes"; } else { $message.="Wheelchair - no"; } ? Będę wdzięczny za pomoc |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:35 |