![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Potrzebuję pomocy z następującym problemem. Jak napisać zapytanie w PHP zwracające rekordy z bazy jako string w formacie ( 1 jeśli tak , 0 jeśli nie) np. 01011110 ? Wykonałem we Flashu formularz rezerwacji pokoi. Wybieram datę, numer pokoju i wtedy chcę wysłać powyższe zapytanie z podaną datą i pokojem, sprawdzające w jakich godzinach ten pokój jest wolny tzn. figuruje w bazie. Przykład jeśli od 8:00 do 8:15 jest wolny to 0 , jeśli np. od 8:15 do 8:30 jest zajęty to 1,jeśli dalej 8:30 do 8:45 to następna 1 itd.. I tak do końca dnia co 15 minut. Np. ktoś zarezerwował tego dnia salę od 8:00 do 9:00 . Wtedy początek zwracanego wyniku to 1111.... Dane wysłałem następująco
Wszystkie dane zapisane są w postaci tekstowej. Hour i Hour2 w formacie ("8:00") wybieram z odstępem 15 minutowym. Date jest w formacie " 21, 02, 11 ", a Room "1". Proszę o pomoc. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$row['aaa']/$row['bbb']/$row['ccc'] to kolumny z bazy ale cały sekret leży w .= ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nie zrozumiałem podpowiedzi CuteOne
Tak, więc przez kilka godzin czytałem forum, lecz bez większych efektów. Zmieniłem zmienne do standardowych formatów tj. data = "rrrr-mm-dd" , a godziny na "hh:mm:ss". Udało mi się znaleźć temat zbliżony tematyką do mojego, lecz nie potrafię poradzić sobie z napisaniem poprawnego zapytania. Link do tego tematu ==> http://forum.php.pl/index.php?showtopic=150820 Stworzyłem zarys swojego pomysłu. Proszę, aby ktoś "przekompilował" go na zapytanie PHP.
Bardzo przepraszam za ten PSEUDO kod, ale chciałem napisać tego posta jeszcze przed snem. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako, ze chcesz wynajmować salę tylko miedzy 8 a 20 tj 12h możesz skorzystać z reprezentacji bitowej float. Przy 24h brakło by kilku bitów.
Ten post edytował PanGuzol 22.02.2011, 10:23:03 -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 01:18 |