![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 28.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siedzę nad modelem swojej gry przeglądarkowej już jakiś czas, myśląc jak wszystko rozplanować, żeby w przyszłości nie żałować.
Obecnie aplikacji wygląda mniej więcej tak: 1. index.php tworzy obiekt Controller, który trzyma w sobie $_GET['subtopic'] i $_GET['action'], 2. index.php includuje view/view.php 3. view.php ładuje Smarty, pobiera subtopic i action z controllera, sprawdza ich poprawność oraz czy powiązane z nimi pliki istnieją, tworzy połączenie z bazą danych, rozpoczyna sesję, includuje odpowiedni subtopic (index/account/game.php) 4. zaincludowany plik z subtopicem ma switch'a, który includuje odpowiedni plik akcji (login/logout/newaccount.php), jeżeli jest potrzeba to tworzy nowy obiekt (player/account) 5. ostatecznie zwracany jest output w formie zmiennej $content, która jest przesyłana do smarty i wyświetlana. Struktura folderów i plików:
I teraz moje pytanie - jak lepiej powinno być to zorganizowane? Pytanie dość ogólne, ale mam nadzieję, że ktoś poświęci chwilę czasu aby się rozpisać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o mvc
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 28.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czytać czytałem, co po nazwie folderów głównych widać, tylko przy praktyce mam wątpliwości
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ostatnio testuje taki układ:
public_html: -index.php -files: -css: -js config: -config.php -route.php library: init.php -class: --klasa.php -functions: --funkcja.php app: -default: --controllers --models --views -modul1: --controllers --models --views cron: -skrypt_crona1.php ajax: -skrypt_ajaksa.php logs: -logi_typ_a: --log.log temp: Oczywiście routing odpowiada za uruchomienie odpowiedniego modułu. Nie radzę używać smarty jest powolne i przestarzałe, jeżeli zależy ci na wydajności same widoki wystarczą -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:54 |