Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Sklep internetowy z baza na plikach *.txt
treewood
post 22.05.2004, 20:44:25
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Widzialem kilka aplikacji e-commerce, ktore bazuja na plikach *.txt i zastanawiam sie nad bezpieczenstwem takich danych.

Co myslicie o tym by tworzac takie aplikacje trzymac dane klienta, produktow, kategorii, zamowien nie w bazie danych tylko w plikach.

Jesli uwazacie, ze to mozliwe i akceptowalne to jakie macie propozycje na to by te dane byly przechowywane bezpiecznie?

--------------------
Działam w OpenSolution.org, autor Quick.Cms i Quick.Cart już od ponad 10 lat
Go to the top of the page
+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
hwao
post 22.05.2004, 21:48:41
Post #2

Developer

Grupa: Moderatorzy

Trzymac dane poza "public_html".
Hasla w md5 -> to wiadomo
Można tez z kozystac z klas bazy danych na plikach txt i trzymac odpowniedno zabezpieczona baze np przed "public_html" (np utworszys sobie kolo niego katalog baza i tam trzymac dane) albo jakis .htaccess
+Quote Post
pearl1985
post 23.05.2004, 02:20:10
Post #3

-----

Moja rada jest następująca:

O ile to możliwe wszystkie tego typu aplikacje trzymaj w bazie o ile to możliwe i je hashuj tak jak napisał
Cytat
Hasla w md5 -> to wiadomo  

Jeśli już korzystasz z plików txt jako bazy danych to staraj się trzymać tego typu dane poza www (chodzi o to by pliki były dostępne tylko wyłącznie dla serwera)

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to według swojego uznania. Ja przyjąłem taką taktykę że porównóję zawsze jakie user wysle do mnie dane typu przeglądarka, co akceptuje przeglądarka i jego ip (to zapobiegnie że jak ktoś dał komuś linka pełnego z id sesji a on będzie zalogowany to nie zobaczy prywatnych informacji, a prawdopodobieństwo że ktoś ma dokładnie takie same dane przeglądarki, co akceptuje jest moim zdaniem malutkie)

Jeśli chodzi o logowania to przyjąć taktykę że tylko jedna osoba może być w tym momencie na taki login zalogowana, i jak ktoś będzie próbował szperać to dawać mu ban-a na 1 godzinę.

To tyle jeśli chodzi o moje porady. Myślę, że one ci się przydadzą a ja natomiast przyjąłem powyżej wymienioną taktykę co do zabezpieczeń i jak na razie nie zdarzyło mi się aby tego typu prze ze mnie napisane skrypty miały jakie kolwiek problemy.
+Quote Post
treewood
post 23.05.2004, 07:56:37
Post #4

-----

Wydaje mi sie, ze myslicie, ze zastanawiam sie nad tym by takie cos zrobic ... otoz nie.

Po prostu zastanawiam sie nad ta kwestia ...

Hwao napisal:
" Trzymac dane poza "public_html". "

no tak to dobry pomysl ... tyle, ze do takich plikow i tak latwiej dotrzec niz do bazy danych ... bo wystarczy dopasc login i haslo do ftp. oczywiscie wtedy haslo do bazy danych tez dopadnie ale to juz inna sprawa ... bo nie kazdy koniecznie moze umiec sie z ta baza polaczyc. w sumie to wielkie gdybanie ale jakos nie mam przekonania do tego ... z reguly uwazalem pliki za lepsze do trzymania danych w stylu: artykuly, dlugie newsy itd i tak robie ... ale trzymanie danych kontaktowych klienta, ktore nie powinny byc dostepne ot tak... co na to jakies prawo o ochronie danych osobowych?

Gdzies czytalem, ze dane osobowe klientow powinny byc trzymanie zaszyfrowanie lub dostepne za dodatkowym haslem (baza danych?)... ale tego juz za dobrze nie pamietam

--------------------
+Quote Post
pearl1985
post 24.05.2004, 02:28:18
Post #5

-----

Cytat
Cytat

Trzymac dane poza "public_html".

no tak to dobry pomysl ... tyle, ze do takich plikow i tak latwiej dotrzec niz do bazy danych ... bo wystarczy dopasc login i haslo do ftp.

No ja myślę. że tutaj to już kwestja jakie robisz loginy i hasła. Jedno jest pewne, że jak długie unikatowe hasło (kombinacja minimum ok 9 znaków z liczbami) to ciezko jest znależć odpowiednie hasło.

Jeśli chodzi o dane klienta to niestety ale zielonego pojęcia nie mam jak na to prawo reaguje i jakie są wymogi. Ja przynajmniej uważam że poza html public jest ciezko wyciągnąć takie dane.
+Quote Post
hwao
post 24.05.2004, 08:12:24
Post #6

Developer

Może dobrze by było trzymac baze na 2 koncie czyli innym niz strona wtedy znalezienie bezy jest duzo trudniejsze?
+Quote Post
treewood
post 24.05.2004, 08:51:34
Post #7

-----

a moze wszystko "szyfrowac" np. base_64 (chocby dane klienta i teleadresowe) dla potencjalnego hackera-lammera-amatora to moze byc lekka przeszkoda, ktora moze zniecheci do dalszych dzialan? (a takich wiekszosc lubiacych sie bawic i mieszac z bezpieczenstwem danych/aplikacji)

bo jak trafimy na hackera-pro-advanced to i tak raczej sie przed nim nie obronimy nawet baza ... tyle, ze taki gosc musialby miec jakis konkretny cel ku temu (tak zakladam)

--------------------
+Quote Post
hwao
post 24.05.2004, 08:57:38
Post #8

Developer

Cytat
a moze wszystko "szyfrowac" np. base_64 (chocby dane klienta i teleadresowe) dla potencjalnego hackera-lammera-amatora to moze byc lekka przeszkoda

Wg mnie to tylko marmowanie zasobow- za kazdym odwierzeniem odkodowywanie to raczej nie to- a base_64 to raczej nie najlepiej koduje i jak ktos sie juz dobierze Ci do bazy danych to napewno bedziedzial jak jest zakodowana ( chocby po likkach ktorymi wysietlasz). Chyba najlepiej jest trzymac dane na innym koncie w takim razie i tam jakos je jeszcze dodtakowo zabezpieczyc smile.gif
+Quote Post
treewood
post 24.05.2004, 09:01:19
Post #9

-----

No nie przesadzaj ... wyobraz sobie plik users.txt
imie|nazwisko|haslo|email|ulica|kod|miasto|
i wszystkie te dane kodujesz w base64 (oprocz hasla, ktore robisz w np. md5).

Jak czesto musisz zerkac do tych danych po stronie klienckiej?
-> rzadko

Jak czesto musisz zerkac do tych danych po stronie admina?
-> czesto ... ale znow generujesz mniej ruchu po stronie administracyjnej...

--------------------
+Quote Post
Bora
post 24.05.2004, 09:18:45
Post #10

-----

a czemu nie trzymać danych w pliku php??
Przykłąd z sbase:
[php:1:1888580810]
<?php if( strstr( $_SERVER['PHP_SELF'], "users_structure.php" ) ) { exit("Brak dostepu"); } ?>
id;int;11;1;;
login;varchar;250;0;;
password;varchar;32;0;;
bazy;varchar;250;0;*;
[/php:1:1888580810]
+Quote Post
party
post 24.05.2004, 11:15:10
Post #11

-----

Może i można, ale moim zdaniem prowadzenie dużego sklepu internetowego na plikach txt jest poranionym pomysłem.

--------------------
+Quote Post
Ace
post 24.05.2004, 11:22:34
Post #12

-----

hm, z drugiej strony po co kodowac baze... Ja bym dal mozliwosc wyboru, albo kodowac niektore pola, albo nie...
po co kodowac baze dla np: newsow ? jesli i tak ma byc dostepna dla wszystkich
a jesli chodzi o wazne dane, np: konta, to tez niektore pola bym kodowal... jesli na stornie uzytkownik ma dostep do np: imienia i nazwiska innych osob, to tych pol bym nie kodowal, a jesli np: hasla - md5, telefony - kodujemy, adres - kodujemy... podpowieedz do odzyskania hasla - kodujemy... wszystkie wazne dane kodujemy, a reszte olewamy bo i tak ludzie maja dostep do nich. Troche to skomplikuje stworzenie takiej bazy danych, ale cos napewno nam to da - troche szybsze wyciaganie danych.
+Quote Post
party
post 24.05.2004, 11:24:24
Post #13

-----

Tylko, że jeżeli ty możesz to odkodować to ktoś inny mając te zakodowane dane też może je odkodować smile.gif

--------------------
+Quote Post
Ace
post 24.05.2004, 11:29:09
Post #14

-----

hm no tak. ale np:
Kod
id;int;11;;

login;varchar;20;;

haslo;varchar;20;koduj;

i plik z baza danych
Kod
1;Ace;blablaelbkaeotbi209ut0adj0b9a;

2;Partyzant;aeobneatijbo23i5hj0aeh53h;

wiec hasla nie masz ... hm... tzn masz ;] bo swoje ;p Ale jesli wymyslisz swoj algorytm unikalny, to troche zajmie to odkodowanie tych danych... a jesli sie da warunki z php na poczatek pliku takie jak przedstawil Bora, to nie dostaniesz sie do pliku z baza...

a jesli mowicie o loginie i hasle do ftpa, to chyba zawsze dobierzesz sie wtedy do danych ? wiec powinnismy sie skupic nad zabezpieczeniem plikow przed dostepem do nich, a nie przed sciagnieciem ich z konta ftp...
+Quote Post
party
post 24.05.2004, 13:47:47
Post #15

-----

No tak, tylko trzeba wymyślić swój algorytm... Poza tym myślałem, że mówimy o base_64 smile.gif

--------------------
+Quote Post
Bora
post 24.05.2004, 14:03:22
Post #16

-----

To nie jest już kodowanie
Kod
id;int;11;1;;

login;varchar;250;0;;

password;varchar;32;0;;

bazy;varchar;250;0;*;

To jest plik definiujący pola w bazie. Jeżeli chodzi o rekiordy to są one poprostu zapisywane :
Kod
14;Bora;jdfg78dgghi35ihg34;baza_bora;

Niedługo zostanie wypuszczona kolejna wersja.
Narazie jest zrobiona obsługa SELECT'a wraz z podstawową składnią mysql (LIMIT, WHERE).
[php:1:fc7cfa51c1]<?php
include_once('sbase.php');
sbase_connect('localhost', 'Bora', 'pass');
sbase_select_db('baza');
$query = sbase_query("SELECT id FROM small WHERE record = '3cc73' LIMIT 400,2");
while ($result = sbase_fetch_assoc($query)){
var_dump($result);
}
?>[/php:1:fc7cfa51c1]
Wracając do tematu. Chodziło o to że przechowując dane w plikach php i sprawdzając jak pli został wywołany można go bardzo dobrze zabezpieczyć.
+Quote Post
Ace
post 24.05.2004, 16:25:58
Post #17

-----

Bora - ja to wiem, tylko ze w jednym polu w moim przykladzie w definicji podalem ;koduj; , a w innych bylo to ;; i akurat to pole w moim przykladzie wygladalo, oznacza to, ze to pole ma byc kodowane.
Kod
1;Ace;blablaelbkaeotbi209ut0adj0b9a;

2;Partyzant;aeobneatijbo23i5hj0aeh53h;
+Quote Post
Bora
post 24.05.2004, 16:28:27
Post #18

-----

Masz racje
Pisząc ten projekt można bez problemu dorzucić kodowanie pól.
ps:
Jak wam sie podoba pokazany przykład?? smile.gif
+Quote Post
treewood
post 24.05.2004, 16:52:07
Post #19

-----

bora juz od dawna zapisuje dane w plikach php ... (te wazne np. loginy i hasla) ... jednak to nie jest rozwiazanie ... ja mowie nie o gosciach, ktorzy wlamuja sie przez www ale przez np ftp a wtedy pliki php odczytasz bez problemu ... jak i caly kod

--------------------
+Quote Post
Bora
post 24.05.2004, 17:54:10
Post #20

-----

To z takimi gośćmi już gorzej.
Jedynie pozostaje kodować dane w plikach własnym algorytmem przy czym algorytm ten trzymać np na innym koncie albo zabezpieczony np przez zend coś tam smile.gif (gdzieś było na forum), albo trzymac pliki na inym serwie. W tym przypadku nawet jak stosujesz baze mysql jak ktoś sie wbije na ftp to pozna całą baze. Przed tym nigdy się wystarczająco zabezpieczysz.
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:02