Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> problem z nowymi użytkownikam php
rychu123

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, kiedyś tam napisałem skrypt w którym można sie rejestrować potem zalogować no i był tylko dla jednego użytkownika.

Teraz chce dodać nową funkcje w skrypcie w którym będzie można dodać nowych użytkowników (tzn, pod użytkowników)

i mam problem jak to napisać bo w bazie mysql w tabeli users jest pole id i to pole sie łączy z innymi tabelami.
a liczba w tym polu nie może sie powtórzyć i chciałbym sie was zapytać jak to można rozwiązać
Go to the top of the page
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Kurs PHP+MySQL przeczytany? Śmiem twierdzić, że jednak nie.
+Quote Post
rychu123

-----

człowieku ja się pytam jak można to rozwiązać (bo chyba po to jest forum ).

A koleś wyskakuje mi czy kurs przerabiałem. A ty przerobiłeś ? raczej nie bo nie odpowiedziałeś na pytanie.
+Quote Post
yevaud

-----

hehe
to mozna rozwiazac w ten sposob, ze przeczytasz kurs (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Fifi209

-----

Cytat(rychu123 @ 19.02.2011, 19:53:51 ) *
i mam problem jak to napisać bo w bazie mysql w tabeli users jest pole id i to pole sie łączy z innymi tabelami.
a liczba w tym polu nie może sie powtórzyć i chciałbym sie was zapytać jak to można rozwiązać

id ma być w takiej sytuacji jako PRIMARY KEY i AUTO_INCREMENT
+Quote Post
erix

szkoda, że ~fifi209 dał na tacy...

Cytat
A koleś wyskakuje mi czy kurs przerabiałem. A ty przerobiłeś ? raczej nie bo nie odpowiedziałeś na pytanie.

A bierzesz się za czytanie książki bez znajomości liter/elementarza? Kurs PHP+MySQL, to taki elementarz.
+Quote Post
rychu123

-----

i tak jest

tylko jak użytkownik o logini: users doda sobie użytkownika o loginie nowy users to zeby on sie mógł zalogować i widział by dane te same co widz użytkownik users

nikt nie pomoże

Ten post edytował rychu123 19.02.2011, 22:42:39
+Quote Post
Fifi209

-----

My tutaj pomagamy, naprowadzamy na odpowiednie rozwiązania - nikt nie będzie tutaj pisał czegoś za Ciebie. Pokazujesz co masz, piszesz co nie działa i pomagamy. Proste?
+Quote Post
rychu123

-----

człowieku wszystko działa tylko tak jak pisałem chce dodać funkcje co będzie można dodawać nowych użytkowników

tylko jest problem z id i nie wiem jak bazę przerobić
+Quote Post
Fifi209

-----

Człowieku na pytanie o id już Ci odpowiedziałem, więc wrzuć te dwie frazy w google i zrób co trzeba. To takie trudne?
+Quote Post
rychu123

-----

widzę że nie mamy o czym rozmawiać. Zastanawiam sie tylko po co opowiadasz na moje pytanie nie mając pojęcia o programowaniu?
+Quote Post
Fifi209

-----

Cytat(rychu123 @ 19.02.2011, 19:53:51 ) *

Cytat(fifi209 @ 19.02.2011, 22:25:08 ) *
id ma być w takiej sytuacji jako PRIMARY KEY i AUTO_INCREMENT

Cytat(rychu123 @ 20.02.2011, 11:38:04 ) *
widzę że nie mamy o czym rozmawiać. Zastanawiam sie tylko po co opowiadasz na moje pytanie nie mając pojęcia o programowaniu?

Jeżeli nie potrafisz czytać ZE ZROZUMIENIEM OD A-Z to faktycznie nie mamy o czym rozmawiać.

Co do pojęcia o programowaniu mógłbym polemizować na ten temat, bo mi się jednak wydaje że jest dokładnie na odwrót.
+Quote Post
Cysiaczek

Koledze chyba chodzi o sytuację odwrotną. W Jego scenariuszu admin i ziutek widzą te same rekordy po zalogowaniu, a tymczasem w kodzie gdzieś następuje powiązanie tych rekordów z identyfikatorem admina i dlatego każdy nowy użytkownik widzi tylko swoje. Mam rację?

@rychu123 - pisz proszę po polsku, używaj interpunkcji i nie każ się nam domyślać, wtedy szybciej Ci ktoś pomoże.
+Quote Post
rychu123

-----

Cytat(fifi209 @ 20.02.2011, 11:40:38 ) *
Jeżeli nie potrafisz czytać ZE ZROZUMIENIEM OD A-Z to faktycznie nie mamy o czym rozmawiać.

Co do pojęcia o programowaniu mógłbym polemizować na ten temat, bo mi się jednak wydaje że jest dokładnie na odwrót.

co do twoje wypowiedzi mam duże wątpliwość.

Cytat(Cysiaczek @ 20.02.2011, 11:41:05 ) *
Koledze chyba chodzi o sytuację odwrotną. W Jego scenariuszu admin i ziutek widzą te same rekordy po zalogowaniu, a tymczasem w kodzie gdzieś następuje powiązanie tych rekordów z identyfikatorem admina i dlatego każdy nowy użytkownik widzi tylko swoje. Mam racje?

@rychu123 - pisz proszę po polsku, używaj interpunkcji i nie każ się nam domyślać, wtedy szybciej Ci ktoś pomoże.

Tak dokładnie o to chodzi
+Quote Post
Cysiaczek

Rozwiązaniem są grupy uprawnień. Tobie wystarczy jedna, więc dodaj pole grupa w tabeli users i jak admin doda nowego usera, to mu wpisz do rekordu tę samą grupę, co ma admin.
W każdym rekordzie, które mogą użytkownicy oglądać wstaw tę grupę i od tej pory pobieraj wszystko biorąc pd uwagę tę grupę użytkownika, a nie jego identyfikator.
To powinno wystarczyć.
+Quote Post
greycoffey

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Cytat(rychu123 @ 20.02.2011, 11:38:04 ) *

Skoro oceniasz wiedzę innych o programowaniu, sam musisz mieć większą, więc dlaczego pytasz pseudo-programistów na tym forum? Przecież plebs Ci nie pomoże.

Ten post edytował greycoffey 20.02.2011, 13:33:50
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 25.09.2025 - 17:02