![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Kluczbork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc
poszukuje jakichs informacji na temat przechwytywania i obslugi bledow MYSQL przez php np. nie chcialbym zeby wyskoczyl mi na stronie błąd: Kod Wystapił bład
["INSERT INTO `(..[ciach] .... ) VALUES (... [ciach]... );"] [Duplicate entry 'TEST' for key 2] tylko chcialbym go przechwycic i wyrzucic swoj komunkat: np Wartosc "TEST" istnieje - nie mozna powtorzyc pozdrawiam Wojtek B |
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Masz unikalne pole a chcesz wporowadzic 2 raz taka zama dane zmien skrutkore tabeli
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2003 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[manual:791ecbbfc0]mysql_error[/manual:791ecbbfc0]();
[manual:791ecbbfc0]mysql_errno[/manual:791ecbbfc0](); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wstawiaj @ i zpoznaj sie z funkcją mysql error i z funkcja: mysql errno
Wtedy według numeru błedu wyświetlasz swój komunikat Cytat Masz unikalne pole a chcesz wporowadzic 2 raz taka zama dane zmien skrutkore tabeli
Nie o to mu chodziło. Chce zrobić error_handlera do mySQL'a |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Kluczbork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wstawiaj @ i zpoznaj sie z funkcją mysql error i z funkcja: mysql errno
Wtedy według numeru błedu wyświetlasz swój komunikat Cytat Masz unikalne pole a chcesz wporowadzic 2 raz taka zama dane zmien skrutkore tabeli Nie o to mu chodziło. Chce zrobić error_handlera do mySQL'a Jest ok ale tylko czesciowo bo lapie blad i wrzucam swoj komunikat. Jednak nie udalo mi sie wykluczyc i wyswietlenia bledu z bazy ktory wyswietla sie aktualnie przed moim komunikatem. Zrobilem to tak: [php:1:0a4148811d]<?php $query="INSERT INTO `Tabela` (`kolumna1`,`kolumna2`) VALUES ('TEST', 'TEST2');"; if (mysql_errno()==1062) echo' Wartosc "TEST" istnieje - nie mozna powtorzyc'; ?>[/php:1:0a4148811d] W celu wykluczenia komunikaty wysylanego z bazy probowalem uzyc: [php:1:0a4148811d]<?php $result = mysql_query($query) or die() ?>[/php:1:0a4148811d] ale z tego co zauwazylem to w die() moge tylko wyswietlic komunikat, a ja mimo wszystko wolalbym najpierw sprawdzic czy jest to faktycznie "wymuszony" przeze mnie bład i dac swoj komunikat, a w przypadku gdy blad jest innego gatunku wyslac inny komunikat. Czy moglbym prosic o jeszcze dodatkowa podpowiedz? Wojtek B PS. Czy to "wstawiaj @" bylo do mnie? bo nie rozumiem czego dotyczy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat PS. Czy to "wstawiaj @" bylo do mnie? bo nie rozumiem czego dotyczy
Tak... @ spowoduje nie wyświetalnie sie tego komunikatu błędu, który właśnie próbujesz usunąć. [php:1:b5a7d71897]<?php @mysql_query( $query ); ?>[/php:1:b5a7d71897] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 18:59 |