![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
takie zapytanie
:
JAK SIĘ PORUSZAĆ po podzapytaniach? ![]() dokładnie tu:
chodzi o ten człon "and deleted <> 1". Chcę się odnosić do mailing_email.deleted samego podzapytania(chce traktować to jako wewnetrzne osobne podzapytania), ale niestety DOCTRINE bierze sobie samo zadeklarowany Model i traktuje to jako MailingRecipentGroup.deleted (bo też posiada takie pole...). Jak to ominąć? Proszę aby ktoś raz na zawsze mi objaśnił jak poruszac się w podzapytaniach w Doctrine, bo ostatnimi czasy przy bardziej zaawansowanych zapytaniach psychicznie nie wyrabiam ![]() Wracając do pytania z innej strony....już kiedyś raz zadawałem to pytanie ale nikt nie udzielił odpowiedzi.... Na stronie Doctrine jest taki przykład....
poprzez analogię próbuje:
i ciągle błąd....o co chodzi...wtf? Ten post edytował blackroger 19.02.2011, 00:30:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Proszę poprawić temat, na taki który lepiej odda charakter problemu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Doctrine trochę średnio sobie radzi z obsługą podzapytań, niemniej u Ciebie pojawia się problem tego typu, że masz podzapytanie, a nigdzie go nie wykorzystujesz. Fajnie byłoby też, gdybyś np. podał jakieś informacje, CO to za błąd Ci się wyświetla...
-------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Udało się... napisze to, jak ja to zrobiłem. Jakby ktoś miał inny sposób to proszę aby się podzielił...
Przekształciłem powyższą logikę zapytania w następujący sposób:
jak widać istnieje taka funkcja jak createSubquery(). Pozwala ona utworzyć "osobne zapytania" które nie są identyfikowane jednoznacznie przez główny model "from". Co najlepsze istnieje możliwość połączenia tych podzapytań z poszczególnymi wierszami zapytania głównego
W ten sposób otrzymujemy nie kłócące się ze sobą obiekty modelu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 11:48 |