![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Szymek36- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Jestem początkującym laikiem w PHP i potrzebował bym pomocy.! Mam taki problem ponieważ potrzebuje zmniejszyć ilość wyszukiwanych słów w okienku "Szukaj" jest ustawione na min. 4 znaki czyli zaczyna szukać daną rzecz w sklepie internetowym po wpisaniu 4 pierwszych liter. Teraz moje pytanie gdzie? i jak? mogę zrobić, aby szukał po 2 pierwszych literach ![]() ![]() O To kod wyszukiwarki mojej: <table border="0" cellpadding="5" cellspacing="0"> <tr> <td> <form action="index.php"> <input maxlength="100" class="Search-header" name="Search" Szukana fraza size="25" onfocus="clearDefault(this)"> <input type="submit" class="button_ok2 " value="Szukaj"/> </form> </td> </tr> </table> Mam nadzieję że ktoś mi postara się pomóc. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie pisz w nazwie tematu "Pomocy" ponieważ to mocno irytuje - tutaj każdy ma problem.
Kod wrzucaj w odpowiednie do tego stworzone tagi. A po drugie to podaj nam fragment kodu PHP, odpowiedzialnego za to szukanie bo z kodu, który podałeś nie jesteśmy w stanie nic zrobić. Pzdr. PS. Sam pisałeś ten sklep, może to jest gotowe oprogramowanie? -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod {* search_box.tpl *} {load_search_box assign="search_box"} <br/> <table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="150"> <tr> <td class="SearchBoxHead"> Wyszukiwanie produktów </td> </tr> <tr> <td class="SearchBoxContent"> <form action="index.php"> <input class="SearchBox" maxlength="100" id="Search" name="Search" value="{$search_box->mSearchString}" size="18"/> <input class="SearchBox" type="submit" value="Szukaj!"/><br /> <input type="checkbox" id="AllWords" name="AllWords" {if $search_box->mAllWords == "on" } checked="checked" {/if}/> Uwzględnij wszystkie słowa </form> </td> </tr> </table> {* end search_box.tpl *} to jest wszystko co znalazłem , jeśli chodzi o sklep to nie ja go stworzyłem tylko ktoś inny lecz ja dostałem zadanie abym poprawił wyszukiwarkę i zmniejszył ilość wyszukiwanych liter[code][/code] Ten post edytował Szymek36 17.02.2011, 13:28:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Podaj kod php a nie html
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisałeś Ci wcześniej, abyś kod źródłowy wkładał w odpowiednie tagi. Proszę abyś stosował się do tego i poprawił posty, które już napisałeś.
Wracając do tematu, cały czas wklejasz nam HTML, a pisałem Ci wyraźnie, że aby Ci pomóc potrzebujemy kodów źródłowych, czyli plików PHP. Formularz kieruje do pliku index.php, może gdzieś tam masz konstrukcje, dzięki którym sklep wyszukuje? A najlepiej jakbyś się zgłosił do autora tego sklepu, ponieważ mam pewne wrażenie, że Ty tego nie pisałeś ;-) -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Autor wątku sam stwierdził, że nie jest skrypt sklepu nie jest jego autorstwa. Jednak zasadnicze pytanie brzmi, jak ktoś kto nie potrafi odróżnić kodu html od php dostał zadanie poprawy czyjegoś sklepu
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
więc tak w kodzie "index.php"
był wpis taki Kod if (isset($_GET['Search'])) $pageContentsCell="search_results.tpl"; który odwołuje się do "search_results.tpl" Kod {* search_results.tpl *} <p align="right"> <span class="DepartmentTitle">Wyniki wyszukiwania</span> </p> <p align="left"> {include file="products_list.tpl"} </p> a ten odwołuje sie do "products_list.tpl" Kod {if $products_list->department_stan == 4} <p align="right"> <H1><B>{$products_list->mProducentNAME}</B></H1> </p> <form action="index.php"> <select name="CategoryProducent" class="pldwn"> {html_options options= $products_list->mCategoryProducentsSelec} </select> <input class="SearchBox" type="hidden" name="ProducentNAMECategory" value="{$products_list->mProducentNAME}"/> <input type="submit" class="button_ok " value="OK"/> </form> {/if} {if $products_list->department_stan3} <DIV class='info_menu'> Chwilowo nie posiadamy w asortymencie {$products_list->mDepartmentName} {$products_list->mCategoryName} szukanej firmy {$products_list->department_stan3}. <B> Proponujemy Ci {$products_list->mDepartmentName} {$products_list->mCategoryName} innych marek.<b><br></DIV> {else} <DIV class="ListDescription">{$products_list->mSearchResultsTitle}</DIV> {if $products_list->mDepartmentId} <DIV class='info_menu'> Możesz uszczegółowić wyszukiwanie podając precyzyjnie:</DIV> <form action="index.php"> <select name="CategoryID" class="pldwn"> {html_options options= $products_list->mCategoriesSelec} </select> <select name="TargetByProducent" class="pldwn2"> {html_options options= $products_list->mProducentSelec} </select> <input class="SearchBox" type="hidden" name="DepartmentID" value="{$products_list->mDepId}"/> <input type="submit" class="button_ok " value="OK"/> Jesli chodzi o mnie muszę powiedzieć że odróżniam html od php lecz autor tej strony tego sklepu podpisywał bardzo skomplikowanie nazwy plików lecz ciężko mi się połapać.Proszę o wyrozumiałość ;/ |
|
|
![]()
|
|
Moim zdaniem cały czas źle szukasz, w google znalazłem parę postów ludzi, którzy opisują problemy związane z tym oprogramowaniem podając identyczne fragmenty kodu co Ty teraz, więc śmiem twierdzić, że to jest coś gotowego, pytanie co hm ...
http://www.google.com/search?client=ubuntu...-8&oe=utf-8 http://www.google.com/search?hl=en&q={...mp;aql=&oq= http://www.google.pl/search?hl=pl&sour...mp;aql=&oq= No to jak przyznajesz się co to jest? ![]() No i oczywiście fragment kodu, który podałeś nic nam nie da. Musisz szukać w kodzie jakiegoś zapytania, odnośnie tego szukania w jego pobliżu może występować ograniczenie co do ilości znaków. Albo przeszukaj cały projekt pod kątem słów kluczowych np. komunikatu błędu o zbyt małej ilości znaków. No ale tak jak już wyżej napisałem, przyznaj się co to jest za soft albo spytaj kogoś po kim to robisz co to jest ![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Według mnie w dalszej części poniższego kodu
wywoływana jest funkcja/metoda, która sprawdza długość $_GET['Search']. Pewnie gdzieś masz warunek w stylu Jak już go znajdziesz to zmień 4 na 2. Powinno działać ![]() ps. Wiele tych "powinno", ale brak kodu tak na mnie działa... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje wszystkim za pomoc
![]() Witam , Mam prośbę czy ktoś mi może pomóc znalazłem kod php , i potrzebuje zmienić aby wyszukwiarka na stronie mojej wyszukiwała po 2 znakach .... zauważyłem że w bazie danych mam tabele "$search_results" i tam mam wypisane słowa, lecz wyszukiwarka szuka mi na stronie od 4 znaków a potrzebuje od 2.Pokaże teraz kod PHP i prosiłbym o pomoc co w nim zmienić żeby tak mi szukało.
proszę bardzo o pomoc ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
A jaką masz wartość FT_MIN_WORD_LEN? Masz tam komentarz "krótkie słowa są dodawane do listy słów ignorowanych".
|
|
|
![]()
|
|
No własnie nei było tego wcześniej już
Lecz na innym poscie znalałem kolesia który podobny miał problem czy u mnie moze byc to samo "Juz mnie szlag trafia. Zaczalem przygode z full-text searching. Jednak zauwazylem, ze pomijane sa slowa, ktore maja 5 i mniej znakow. Zapytanie SHOW VARIABLES; pokazalo mi ft_min_word_len rowne 4. Dodalem do pliku /etc/my.cnf (w sekcji [mysqld] linie ft_min_word_len=1 (dla testow), po czym uruchomilem server mysql ponownie. SHOW VARIABLES pokazalo ft_min_word_len=1. OK. Wedle zalecen z manuala MySQL wykonalem takze polecenie REPAIR TABLE aktualnosci QUICK, ktore zakonczylo sie pomyslnie. No ale nadal wyszukiwanie pomija slowa krotsze niz 6 znakow. Co zrobic zeby szukalo od conajmniej 3 znakow? " I tam nie ma żadnej podanej wartości w kodzie ![]() Pewnie trzeba dopisać ![]() Kurcze czy ktos zna jakieś rozwiązanie na to ORYGINALNY KOD
PRZEROBIONY KOD i NIE DZIAŁA
ZAPOMNIAŁEM DOPISAĆ KTÓRĄ linijkę zmieniłem ![]()
I nie działa jak wrzucam na serwer plik *.php przerobiony mam błąd na stronie ;( |
|
|
![]()
|
|
Chłopie, czy Ty w ogóle umiesz myśleć
![]() ![]() Jak coś może być jednocześnie równe i mniejsze... Szkoda słów... Jednak ze względu, iż to przedszkole podam Ci 2 rozwiązania:
Pierwsze rozwiązanie jest zgodne ze standardami, drugie po prostu działa - Wybór należy do Ciebie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje ślicznie za pomoc ,a le to nie działa dalej
![]()
i zmieniłem jeszcze tutaj i dalej dupa jest ;( |
|
|
![]()
|
|
K.....
A czym są te literki "b" w nawiasach kwadratowych.... Jak już ktoś czyt. ja daje Ci gotowca to kopiując włącz myślenie lub tryb PLAIN_TEXT.... Pozdrawiam Ten post edytował askone 21.02.2011, 11:54:06 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
te literki b to przez przypadek mi sie wcisnely bo chcialem pogrubic o co mi dokladnie chodzilo.. a to ze mam wlaczyc myslenie to wlaczyłem , lecz po tych zmianach dalej nie szuka mi na stronie po 2 literach
![]() DOBRA NAPISZE JASNO TO CO MI SIĘ UDAŁO ZROBIC PLIK bo_catatog.php
PLIK config.inc.php
ZMIENIŁEM i dalej nie szuka na stronie po 2 znakach ![]() A i zapomniałem , podkreśle że z tą zmianą też nie działa
|
|
|
![]()
|
|
Edit:
To co wkleiłeś przed chwilą wyjaśnia sprawę: Cytat
Wyszukaj jeszcze "MySQL ft_min_word_len" i też zmień na 2... Pozdrawiam Ten post edytował askone 21.02.2011, 12:07:04 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A jesli mogę się podpytać gdzie to mniej więcej może być bo przeszukałem te pliki gdzie robiłem zmiany i tam nic takiego nie ma..
![]() |
|
|
![]()
|
|
Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia. Sugerując się informacją z komentarza mogę podejrzewać, iż zmienna ta zapewne jest zdefiniowana gdzieś w bazie MYSQL (w procedurze, funkcji, tabeli).
Kto szuka ten znajduje ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
mysql> SHOW VARIABLES LIKE 'ft_min_word_len'; +-----------------+-------+ | Variable_name | Value | +-----------------+-------+ | ft_min_word_len | 4 | +-----------------+-------+ wpisałem i faktycznie w phpmyadmin w bazie danych jest 4 jeszcze ale teraz pytanie jak zmienic to na 2? ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:35 |