![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 12 Dołączył: 31.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Można to ogarnąć jednym zapytaniem. Poniższe zapytanie zczytuje miejsca kropek w podanym adresie:
A teraz wyciągasz sobie odpowiednio: 1. LEFT - pierwsza część adresu - od początku podanego ciągu do wystąpienia pierwszej kropki minus 1 znak ( czyli kropka ) 2. MID - druga część adresu - od wystąpienia pierszej kropki plus 1 znak ( pierwsza kropka ) - czytasz zadaną ilość znaków, obliczaną na podstawie # miejsce wystąpienia drugiej kropki minus miejsce wystąpienia pierwszej kropki minus 1 znak ( czyli druga kropka ) 3. MID - trzecia część adresu - od wystąpienia drugiej kropki plus 1 znak ( druga kropka ) - czytasz zadaną ilość znaków, obliczaną na podstawie # miejsce wystąpienia trzeciej kropki minus miejsce wystąpienia drugiej kropki minus 1 znak ( czyli trzecia kropka ) 4. RIGHT - czwarta część adresu - czytasz z prawej strony zadaną ilość znaków obliczaną na podstawie # długość całego adresu minus ilość znaków występująca do trzeciej kropki włącznie Przykład:
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Adresu IPv4 nie przechowuje się jako tekstu! To zwykła liczba całkowita i trzymaj ją w takiej właśnie postaci.
2. Adres IPv4 za niedługo zostanie zastąpiony adresem IPv6, który to może reprezentować adres starszego protokołu - więc to właśnie w nim powinieneś zapisywać adres użytkownika. 3. Dla IPv4:
Kod +---------------+------------+------+------+------+------+
| ip | numeric_ip | ip_1 | ip_2 | ip_3 | ip_4 | +---------------+------------+------+------+------+------+ | 124.15.45.99 | 2081369443 | 124 | 15 | 45 | 99 | | 211.119.54.44 | 3547805228 | 211 | 119 | 54 | 44 | +---------------+------------+------+------+------+------+ 2 rows in set (0.00 sec) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiem że adres IP przechowuje się w postaci liczbowej i tak przechowuje
![]() tylko problem polegał na tym że wiedziałem jak zamienić liczbę na IP a nie nie wiedziałem jak to zrobić w drugą stronę ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam podobny problem tylko z ciągiem znaków
czy da się za pomocą tej funkcji wyciąg część mój rekord ma pole np. źródło nad. Jerzy Abecadłowski, za akta metrykalne chodzi mi o wycięcie samego "Jerzy Abecadłowski" czyli jest cięcie na trzy, pierwszą "kropką" jest "nad. " a drugą najbliższy przecinek zarówno przed jak i po mogą się pojawić różne ciągi, łącznie z kropkami i przecinkami, lub puste (czyli może być samo "nad. Jerzy Abecadłowski") próbowałem to zrobić ale mi sieczka wychodzi zrobiłem tak
ale dalej mam dwa problemy * - do frazy z 2 LOCATE ', ' chcę dodać inne możliwości - ale gdy wpisuje OR to wychodził błąd, lub jakieś dziwne wyniki * rekordy które kończą się pusto (nie mają prawej strony) nie wyświetlają się - np. samo "nad. Jerzy Abecadłowski" i tego nie wiem jak zrobić. -------------------- Genealogia Polaków
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 07:42 |