Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Strategia budowy aplikacji
lukaswoj

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Chciałbym prosić o poradę osoby, które już brały udział w realizacji jakichś większych projektów.

Okoliczności w jakich tworzony jest program:
- jeden główny programista, może dwóch takich mniejszych,
- jeden grafik odpowiedzialny za Layout,
- około dziesięciu osób (przyszłych użytkowników) definiujących wymogi systemu
- program ma powstać na początku w minimalnej formie, przeznaczony do testów i później ma być sukcesywnie ulepszany

Ja mam taki pomysł na to:
1. Pracę programistów i grafika "koordynować" za pomocą CVS'a
2. Stworzyć specyfikację wymagań i projektu w systemie Wiki i dać do niej dostęp wszystkim osobom definującym wymogi systemu.
3. Uruchomić jakiś system śledzenia bug'ów pomocny na etapie testowania systemu.

Jeśli chodzi o punkt 1 to niemam żadnych wątpliwości.

Punkt 2 to taki mój pomysł nie poparty doświadczeniem, ale z tego co się zorientowałem to dokumentacja w "systemie" Wiki będzie pozwalała w łatwy sposób wprowadzać zmiany lub propozycje zmian do już istniejących założeń i wymogów systemu. Myślę tutaj o projekcie PhpWiki - może polecicie coś wg was lepszego.

Punkt 3 to sprawa oczywista poza wyborem konkretnego rozwiązania stworzonego w php, myślę o Mantis ale też prosiłbym o polecenie czegoś wg was lepszego.

Przypominam, że poszczególni członkowie biorący udział w tworzeniu aplikacji nie mają ze sobą bezpośredniego kontaktu.

Planuje to wszystko po to, by maksymalnie jak się tylko da usprawnić pracę nad tym systemem. Wiadomo - czas to peniądz smile.gif

Może wg was pominąłem jakieś ważne aspekty takiego przedsięwzięcia - z radością poczytam o dodatkowych etapach/rozwiązaniach, które jeszcze bardziej usprawnią tego typu pracę.[/b]

--------------------
Pozdrawiam
Łukasz Wojciechowski
New Generation Software
+48 602 214 629
http://www.ngsoft.pl
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:25