![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam takie pytanko czy jest możliwość zaszyfrowania danych użytkownika w bazie? Chodzi mi o to , żeby użytkownik po zalogowaniu mógł odczytać swoje dane i je modyfikować. Jednocześnie po zapisaniu ich do bazy będą one nie czytelne ? Każdy użytkownik po rejestracji ma mieć generowany unikalny kod np. H67W1DFT. Dzięki temu kodowi będzie szyfrował swoje dane i odszyfrowywał. Pytanko tylko jak można to zrobić . Będę zobowiązany za linka lub naprowadzenie na coś takiego. -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Szukasz algorytmu? Jeżeli tak to MCRYPT
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm, szukam czegoś co nie da w łatwy sposób odczytać danych w bazie bez podania klucza.
Bezpieczny na tyle , żeby nie odszyfrować w kilka sekund a jednocześnie łatwy w zmianach edycja danych ( przez użytkownika ) popatrzę na MCRYPT -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Dlatego jest mcrypt
![]() Nie złamiesz tego szybko bez klucza a przy edycji danych przez usera dane odszyfrowujesz. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ale ja sie tylko z ciekawości spytam: po co? Przed kim te dane mają być chowane?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
przed CBA
![]() Wiem, że może to głupie, ale aplikacja dla znajomych do przechowywania haseł loginów do innych stron. Jako że to darmowy hosting to wolę , żeby nie było to w łatwy sposób dostępne. Jeśli ktoś z internautów przejdzie logowanie to nie dostanie czystych danych . Wiem, że można złamać wszystko i najbezpieczniejsza baza danych to taka do której ma się dostęp będąc przy komputerze, ale już nie chcę popadać w skrajność. Choć to szyfrowanie można nazwać skrajnością ![]() Zrobiłem coś takiego i to by mi wystarczyło tylko nie wiem dlaczego po zdekodowaniu tekstu pojawiają mi się znaki zapytania ?
Oki doszedłem , że te znaki zapytania to spacje. Dodałem mieszacza ![]()
Może to nie fachowe ale działa ![]() Dzięki za pomoc. AAAA zapomniałem jak ustawić teraz pola w bazie danych ? standardowo zakładałem że na login jest varchar(50) na hasło varchar(25) A w przypadku takich kombinacji to chyba lepiej ustawić na teks czy 255 powinno wystarczyć. Można to jakoś policzyć? Ten post edytował redelek 15.02.2011, 12:09:21 -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:38 |