![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Ostatnimi czasy udało mi się wejść w posiadanie takiej oto książki http://www.amazon.com/Agile-Web-Applicatio...3158&sr=8-1 Wszystko bardzo fajnie tylko natknąłem się na pewien problem z PHPUnit. Otóż instaluję go poprzez pear takimi poleceniami (Według instrukcji na oficalnej stronie): pear channel-discover pear.phpunit.de pear channel-discover components.ez.no pear channel-discover pear.symfony-project.com pear install phpunit/PHPUnit Całość się zainstalowała bez problemu tylko, że nie za bardzo mam pojęcie jak teraz odpalić to ustrojstwo z konsoli bo nigdzie nie mogę znaleźć pliku odpowiedzialnego za to. Gdy wpisuje "phpunit --version" w konsoli to ubuntu chce zebym je zainstalował przez apt-get, a przecież niby powinno już być zainstalowane (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mój system to ubuntu 10.04. Ma ktoś pomysł jak to ugryźć ? Z góry dziękuję za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Plik/program phpunit to tylko mały skrypt w PHP, który odpala całego PHPUnita. By móc odpalać go w taki sposób musisz upewnić się, że:
1. Plik znajduje się w którymś z katalogów podanych w zmiennej systemowej PATH. Jeżeli nie ma go w żadnym z katalogów utwórz link do niego: (nie kojarzę dokładnej struktury katalogów Ubuntu, ale rozumiesz o co mi chodzi). 2. Plik musi mieć uprawienia do uruchamiania:
3. Dyrektywa include_path w ustawieniach PHP musi zawierać ścieżkę do katalogu z bibliotekami PEARa. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z PHPUnit na serwerze WAMP. Wydaje mi się, żę robię wszystko według instrukcji tzn. najpierw instaluje pear przez go-pear.phar w katalogu z php, potem przez pear i tak: i tak . Potem uaktualniam też include_path o ścieżkę do pear w obu php.ini. I niestety nie tworzy mi się katalog PHPUnit w katalogu pear w ogóle. A on chyba jest wymagany bo np. CakePHP zgłasza taki błąd, że nie może znaleźć PHPUnit/Autload.php. Macie może jakąś wskazówkę, co robię źle? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 02:06 |