![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam taki kłopot. Otóż mam skrypt, który pobiera mi listę plików uploadowanych w odpowiednim katalogu. Są to pliki mp3. Teraz gdy wyświetla mi tą listę chciałbym zrobić coś takiego, żeby obok każdego pliku muzycznego wstawić przycisk posłuchaj, i jak go nacisnę to żeby dana piosenkę odtwarzało. Takie coś jak przykładowo na stronie eska gdzie mamy listy piosenek a obok przycisk umożliwiający ich odsłuchanie. Za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać, dlatego piszę tutaj i liczę na jakąś pomoc. Mam nadzieję że w miarę jasno wytłumaczyłem o co mi chodzi.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 56 Dołączył: 3.06.2010 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz do tego wykorzystać ten player: http://flash-mp3-player.net/
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie, jak radzi mój przedmówca - możesz wykorzystać jakiś gotowy odtwarzacz mp3 np. flashowy, któremu podajesz odpowiednie dane umożliwiające odtworzenie pliku mp3 (zobacz w dokumentacji odtwarzacza, w jaki sposób można "zmusić go" do odtworzenia danego utworu).
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ok mam gotowy odtwarzacz we flashu, tylko żeby mi odtwarzało piosenkę to muszę wcześniej do pliku XML podać ścieżkę do piosenki i wtedy odtwarza. Ale kłopotem jest automatyczne generowanie tej ścieżki lub całego pliku XML.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Skądżeś tego xmla wytrzasnął? Ja tam w kodzie na stronie co dostaleś widzę taki kod na podanie mp3:
<param name="FlashVars" value="mp3=/medias/ca_colle.mp3&bgcolor1=189ca8&bgcolor2=085c68" /> -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No ja mam inny odtwarzacz i na takiej zasadzie odtwarza te piosenki ze z xmla pobiera ścieżkę. Ale ok tu sprawdziłem i jest inaczej. Ale w tym ręcznie trzeba zapisać tytuł piosenki żeby odtwarzało. A żeby dynamicznie generowało ścieżkę się nie da.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Ale w tym ręcznie trzeba zapisać tytuł piosenki żeby odtwarzało. A żeby dynamicznie generowało ścieżkę się nie da. PHP słuzy do dynamicznego generowanie kodu html oraz php. Skoro używasz PHP więc możesz dynamicznie wygenerować wszystko co się zażyczy. echo '<b>To jest dynamicznie wygenerowanyc pogrubiony tekst</b>'; Na tej samej zasadzie generuj sobie sciezke do mp3 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No ja wiem że to się musi jakoś dać zrobić, tylko za bardzo nie wiem jak, ale szukam jakichś pomocnych funkcji i może coś wymyślę.
|
|
|
![]()
|
|
Jakich funkcji? ECHO to wszystko co masz użyć
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Hmmm albo Ty mnie źle rozumiesz, albo mi wydaje się że to co mam zrobić jest skomplikowane a w rzeczywistości jest bardzo poste
![]() Może jeszcze raz wyjaśnię. Za pomocą readdir pobieram sobie zawartość katalogu z piosenkami, a następnie ją wyświetlam. Obok piosenek umieszczam przycisk posłuchaj i jak go nacisnę włącza się ten odtwarzacz i mogę słuchać piosenkę. I żeby automatycznie tą ścieżkę do piosenki(raz ta raz inna) generowało wystarczy, że użyję ECHO?? |
|
|
![]()
|
|
echo $piosenka;
gdzie $piosenka to ściezka do piosenki która przecież masz bo uzywasz scandir A konkretnie (nie wiem czy wpadłbyś na to): -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No tak próbowałem, ale niestety nie działa mi.
Zamieszczam skrypt pobierania zawartości katalogu.
Może teraz będzie trochę łatwiej. |
|
|
![]()
|
|
Nie widzę tu kodu, o którym ci pisałem.
Poza tym jak otwierasz LI to wypadałoby je również zamknąć. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No tak mój błąd że nie zamknąłem.
Tyle że to jest źle, bo nie może być zmienna file_list. Czy w skrypcie na pobieranie zawartości powinienem gdzieś umieścić zmienną piosenka? |
|
|
![]()
|
|
Kod co ci podałem ma być częścią Twojej pętli...oczywiście masz to dostosować a nie bezmyślnie wkleić
Przecież dla każdej piosenki masz wygenerować taki kod. Wówczas za $piosenka masz wstawić ścięzkę do pliku mp3. Tę ścięzkę przecież znasz... w $file_name masz nazwe pliku a ścieżka sklada się z katalogu oraz nazwy. katalog masz w zmiennej $katalog a nazwę w $file_name No weź trochę pomyśl sam.
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Kurde wciąż nie mogę sobie z tym poradzić :/
Do pętli pobierania zawartości z katalogu dodałem pobieranie ścieżki do piosenki.
kod odtwarzacza mam:
Teraz mam już ścieżke pod zmienną $piosenka. Ale w odtwarzaczu nie odsłucham piosenki. |
|
|
![]()
|
|
Ale gdzie ty ten odtwarzac wkladasz? Mowilem, że ten kod odtwarzacza tez ma byc w petli. PRzeciez dla kazdej piosenki chcesz go wkladac, tak?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Tak dla każdej piosenki tak chcę, ale narazie próbowałem zrobić to dla jednego utworu i mi nie wychodziło, więc próbować z większą ilością utworów mija się z celem.
Zrobiłem tak jak mówiłeś nospor i moja pętla while wygląda teraz następująco:
Odtwarzacz wyświetla tylko muzyki nie odtwarza. Jeżeli w odtwarzaczu jako ścieżkę do pliku określę:
to wówczas piosenka jest odtwarzana. Natomiast jeżeli będzie tak jak w pętli użyta zmienna $file_name to nie odtwarza, a pod tą zmienną mam właśnie tą nazwę test.mp3. Jakby ktoś mógł pomóc byłbym bardzo wdzięczny. |
|
|
![]()
|
|
Zajrzyj w źródło wygenerowanej przez ciebie strony, dla opcji gdy wkladasz $file_name.
Przyjrzyj się temu co tam ci się tak naprawdę wygenerowało. Jak już się przyjrzysz, to zapoznaj się podstawami obsługi stringów: http://pl.php.net/manual/pl/language.types.string.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No dzięki widzę już różnicę w kodzie i wiem co mam źle. Teraz poczytam o stringach i postaram się zrobić poprawnie.
No działa mi fajnie wszystko elegancko tak jak chciałem ![]() Dziękuje nospor za cierpliwość i wyrozumiałość i za rady. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 15:07 |