![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 6 Dołączył: 26.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mianowicie mam ciągle jeden i ten sam problem.
Posiadając dwie bazy w jednej mam wartości: TABELA1 = ID, NAZWA, IDGRUPY w drugiej GRUPY = IDGRUPY, NAZWA_grupy Napisałem oto taki kod aby wyczytać w formie listy do wyboru przez select
Sęk w tym że wyświetlając liste powtarza mi się nazwa grupy a to ze względu na to że w tabel1 pare wartości może należeć do tej samej grupy. Moje pytanie brzmi jak zrobić aby one się nie powtarzały? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Co ty w ogole chcesz osiągnąć? Po co ci to pierwsze zapytanie, z którego pobierasz tylko id grupy?
Napisz słownie co chcesz zrobic. co do samego problemu to : DISTINCT lub GROUP BY oraz ps: robisz to w najgorszy z mozliwych sposobow: zapytania w petli to jakieś nieporozumienie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 6 Dołączył: 26.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hahaha....myślę że nie muszę wyjaśniać skoro zrozumiałeś mnie bez słów!:D
Dzięki DISTINCT uzyskałem to czego szukałem
Działa bez problemu!!!!!Dziękuje za pomoc!!!!:D:D:D |
|
|
![]()
|
|
Cytat hahaha....myślę że nie muszę wyjaśniać skoro zrozumiałeś mnie bez słów!:D Jednak dobrze zebys wyjasnil, bo jak napisałem twoje rozwiązanie jest do 4 liter, gdyż w pętli używasz zapytan a to jest bardzo nieoptymalne. Jakbyś napisał slownie co ty cudujesz to podałbym ci lepsze rozwiązanie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 194 Pomógł: 26 Dołączył: 9.01.2011 Skąd: /dev/null Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale to można zrobić jednym zapytaniem - bez użycia tej niesmacznej pętli.
|
|
|
![]()
|
|
Do tabeli1 są wrzucane dane typu id, nazwa oraz grupa jako jedyna może być wspólna dla wielu innych nazw. Jak ktoś zna prostsze optymalne rozwiązanie to proszę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Puki co jestem samoukiem i ciągle się tylko uczę z góry dziękuje za wszelką pomoc. A więc jaki jest pomysł na optymalizacje kodu? |
|
|
![]()
|
|
Jedno zapytanie (twoje główne co teraz masz), które używa LEFT JOIN by dołączyc jeszcze tabelę z grupą. I już zadnych wiecej zapytan w petli.
Nadal nie rozumiem jednak po co ci select z tabela1 |
|
|
![]()
|
|
Czyli przy select join mniej wiecej to powinno wyglądać tak?
Ponieważ dodając coś do tabeli1 wybieram grupe która się także zapisuje w tej tabeli. I chciałem aby tylko wyświetlały grupy z tabeli1 bez ich powtarzania się.A dzięki select onChange mnie przerzuca do wybranej grupy. Niestety tak jak wspominałem puki co to jeszcze początkuje:) Ten post edytował Soulast 15.02.2011, 12:28:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 04:39 |