![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Forumowiczów.
Mam taki problem: IDFIELD | DATA_TXT | ITEMID a aas 1 32 pon 1 33 wt 1 23 12 2 24 qw 2 Jak wyszukać (jednym zapytaniem) ITEMID (w przykładzie wynikiem powinno być 1), dla którego dla IDFIELD =32 =>DATA_TXT =pon oraz dla IDFIELD =33 =>DATA_TXT =wt ? Próbowałem różnych sposobów aczkolwiek stopień mojej znajomości nie pozwala na znalezienie rozwiązania tego problemu. Na forach nie potrafię się doszukać. Proszę o pomoc. Dziękuję i pozdrawiam! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 12 Dołączył: 31.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Możesz wykorzystać IN
lub OR
Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinienem coś z tego stworzyć
![]() Wielkie dzięki ! Hej A jak zredagować pytanie o np 3 zmienne, które mi podaje użytkownik. Tych 3 zmiennych szukamy w jednej kolumnie i muszą odpowiadać jednej wartości z innej kolumny... np: użytkownik podaje zmienne a,b,c. PIERWSZA DRUGA a 1 b 1 d 0 d 1 e 0 f 0 c 1 Pytanie powinno brzmieć: Znajdź w kolumnie DRUGIEJ wartość dla której w kolumnie PIERWSZEJ znajdziesz wszystkie znaki a,b,c. SELECT druga FROM x_tabela WHERE a and b and c IN pierwsza ? Raczej niebardzo;/ ,a może coś w tym stylu: "SELECT druga FROM x_tabela GROUP BY druga HAVING pierwsza ('a', 'b', 'c')"; pozdrawiam ! Może mi ktoś pomóc ? Póki co fiasko z mojej strony;/ Ten post edytował alex2c 16.02.2011, 00:07:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 12 Dołączył: 31.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Hej
IN('a','b','c') to funkcja, która nie sprawdzi czy w kolumnie PIERWSZA są wszystkie 3 wartości (iloczyn logiczny), a jedynie jeśli jakakolwiek z nich jest (suma logiczna). Popraw mnie jeśli się mylę, bo szukałem i testowałem i klapa. pozdro! Problem rozwiązałem przeszukując całą tablicę już po zapytaniu. Gdyby jednak ktoś z Was mógł mi wytłumaczyć jak w jednej kolumnie wyszukać czy są wszystkie 3 wyznaczone przez usera wpisy jednym zapytaniem to będę wdzięczny. pozdrawiam! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:06 |