![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam takie głupie pytanie. W jaki sposób zrobić skrypt który by pokazywał "ile kasy uzbierano". W sensie jest taka zbiórka na na przykład serwer. Do uzbierania jest 120 zł, wpłacono np 50zl, do uzbierania zostało 70 zł.
I by to było w takiej formie |Ile trzeba uzbierać|Uzbierano|Zostało do uzbierania| czy zna ktoś taki skrypt. i czy wiecie jak taki stworzyć?(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 151 Pomógł: 36 Dołączył: 1.02.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebna znajomość matematyki na poziomie podstawówki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oh nie o to mi chodziło. By to wyliczało w % kto dał itp. nie dopisałem no ale niestety przepraszam ^:]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem skąd chcesz pobierać informacje o datkach, bo nie podałeś, ale skrypt jest prosty z poziomu ręcznej edycji (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Musisz bardziej sprecyzować, bo na razie pytasz się o podstawy z matematyki. Ten post edytował Tomplus 13.02.2011, 16:00:25 |
|
|
![]()
|
|
Mogę powiedzieć że pisze nie jasno (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) . i nie dopisuje wielu rzeczy, za to przepraszam.
Chciał bym zrobić coś takiego. Napisane jest ile trzeba, ile dano, ile potrzeba prawda?. + chciałem by można było to dodawać poprzez przeglądarkę, w sensie że ile wpłacono (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . (kolega będzie tego używać, a on nie czai nic z PHP). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to musisz mu napisać skrypt który będzie mógł dodawać kwoty np. do bazy danych.
on będzie dodawał przez formularz a Ty pobierzesz te dane z bazy, z sumujesz i odejmniesz od ile trzeba. Możesz zrobić nawet kto dał najwięcej. Po prostu bawisz się już matematyką (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Ok dzięki za odpowiedz, postaram się to zrobić. chociaz do mysql jeszcze nie doszedłem, a właściwie dopiero zaczynam rozdział z nim (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ( ps czytam książkę PHP I MYsql Vademecum profesjonalisty wydanie czwarte:).) jeżeli czegoś nie będę umiał napisze jeszcze tutaj, proszę o nie zamykanie tematu
|
|
|
![]()
|
|
Zawsze możesz pobawić się płaskimi bazami czyli zapisywać i odczytywać z bazy danych a potem wykorzystać funkcję foreach do odczytania liniii i w ten sposób z sumujesz wszystko.
|
|
|
![]()
|
|
Hehe mogę powiedzieć jedno, ja dopiero zaczynam z PHP. jeszcze zbytnio dużo nie umiem. musiał by mnie ktoś nakierować jak połączyć PHP z bazą danych MySQL, lub inna..;/
/PS czy dał byś mi rade jakoś pomóc w sensie, nie napisać cały kod, tylko skrawek nakierować jak to ma wyglądac. Nie jestem jeszcze za dobrym programista :]. Ten post edytował Adam Jaworski 13.02.2011, 16:20:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 21:58 |